’n Bordje vol energie
De laatste tijd heb ik me een beetje verdiept in - ahum - gezonde voeding. Ik vroeg me af of het mogelijk is om gezond én lekker te eten, én er ook nog eens beter uit te zien. Sinds enkele weken pas ik een paar principes toe: ze komen op het eerste gezicht misschien vreemd over, maar ze lijken wel te werken. Ik voel me plots energieker en vrolijker, om maar iets te zeggen. Het is zeker geen dieet - oh wat haat ik diëten - maar wel een verandering van eetpatroon.
Even uitleggen? Dit is mijn persoonlijk vijfstappenplan naar een vitaler leven.
1) Schakel over op kokosvet
Ik ontmoette de laatste tijd meer en meer mensen die niet langer bakken in boter, maar in kokosvet. Kokosvet?! Jawel. Het wordt verkocht in glazen potten en het kost ongeveer € 11 per pot. Maar daar kom je echt lang mee toe. De voordelen zijn ongelooflijk: kokosvet wordt niet door het lichaam als vet opgeslagen én het stimuleert de stofwisseling. Je gaat er zelfs meer calorieën door verbranden! Als je een klontje in de pan laat smelten (zoals boter), ruik je wel dat het kokosvet is. Maar alles wat je erin bakt, smaakt neutraal. Let op: koop enkel de biologische extra vierge soort! Je vindt deze bij de natuurvoedingswinkel.
2) Eet minder brood
Ik ben opgegroeid met boterhammen, net zoals iedereen. Maar van te veel koolhydraten word je loom en moe. Dat komt door de gluten die moeilijk te verteren zijn. Gelukkig zijn er alternatieven. Bij de bakker bestel ik nu bijvoorbeeld graag een spelt- of roggebroodje. Veel gezonder. Om pannenkoeken, cake of koekjes te bakken, gebruik ik geen gewone tarwebloem meer, maar boekweit- of speltbloem. Deze soorten bloem vind je zelfs in de gewone supermarkten.
3) Ontbijt gezond
's Ochtends geen boterhammen? Wat dan wel?! Havermout! Het is een zogenaamd superfood waardoor je 's ochtends al veel trage energie binnenkrijgt. Je bent lang verzadigd en hebt geen nood aan tussendoortjes. Zelf kook ik een kopje havermout in twee kopjes melk met wat honing. Daarna kan je vanille of kaneelpoeder, en blauwe bessen, stukjes appel of frambozen toevoegen.
4) Doe alsof je in het Zuiden woont
Alles wat enigszins mediterraan klinkt, is goed. Vooral die heerlijke gegrilde en gemarineerde groenten. Ongelooflijk lekker, vullend én je voelt je achteraf niet opgeblazen. 's Avonds maak ik meer en meer slaatjes die ik aanvul met producten die op het eerste gezicht 'vet' zijn, zoals feta, avocado, makreel en olijven. Dit zijn echter goede vetten! Zolang je er geen brood bij eet, ben je goed bezig. Ook gewone 'witte' pasta vervang je beter door spelt-, kamut- of boekweitpasta. Je proeft bijna geen verschil, maar je lichaam voelt het wel.
5) Eet zaadjes
Ik heb één rekje in mijn keuken dat volledig gewijd is aan noten en zaden. Lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, cashewnoten, pijnboompitten... Ze zijn een ge-wel-di-ge aanvulling om je maaltijd crunch te geven (strooi ze gewoon bovenop je pasta, slaatje, soep...). Daarnaast bevatten deze zaadjes en noten veel omega 3, waardoor je je vanzelf beter in je vel gaat voelen.
Succes ermee!
Evelien
Koken & eten experte
Evelien