Heerlijke recepten om snel en makkelijk gezonde smoothies te maken


Welzijn
2/07/2019
Vruchten, wat melk of yoghurt, de mixer in en voilà: je smoothie is klaar voor degustatie! Lekker en verfrissend, maar ook perfect om vitamines bij te tanken op een leuke, kleurrijke manier die bij jong en oud in de smaak valt.

Smoothies, lekker fruitig en gezond

Smoothie... what is it?
In het Engels betekent ‘smooth' zoiets als aangenaam, romig, zacht. Geen wonder dus dat dit adjectief door de Engelstaligen gekozen werd om dit drankje te benoemen dat rechtstreeks uit de Verenigde Staten komt. De basis voor smoothies is steeds dezelfde: gemixt fruit met een melkproduct. De rest hangt volledig af van je eigen smaak. Sommige mensen voegen water toe, gemalen ijs, yoghurt of kaas. Verder kan je ook smoothies met groenten maken. Vandaag is het drankje zo succesvol dat je het overal kant-en-klaar vindt: in de supermarkt, in smoothiebars die hier en daar al de deuren openen... Maar het is natuurlijk veel leuker (en makkelijker) om het thuis zélf te maken!

Een smoothie is niet enkel overheerlijk, hij is ook erg makkelijk te maken. Het volstaat om groenten of fruit te schillen, ze in schijfjes of stukjes te snijden en ze in de mixer te doen. Je kiest zelf de ingrediënten, afhankelijk van je stemming of de gelegenheid: ontbijt, brunch, vieruurtje, aperitief, diner... Dan mix je alles een minuutje of twee, tot het drankje schuimt. En... proeven maar!

Tips
Het melkproduct: dit kan koeienmelk zijn, maar evengoed soja-, rijst- of amandelmelk. Je kan het ook vervangen door eender welke yoghurt of zelfs zachte tofu (biowinkel). Let je op je lijn? Gebruik dan light yoghurt en voeg groene thee toe, bekend om zijn drainerende werking en vol anti-oxidanten. De vruchten en groenten gebruik je rauw. Ideaal zijn natuurlijk verse, maar ook die uit de diepvries of conserven zijn prima te gebruiken. Net als bij het fruit hangt het enkel van je eigen smaak af welke groenten je gebruikt.
Extraatjes: speel met kruiden, zoals kaneel, basilicum... Of gebruik rode bessen.

Recepten
Niets zo heerlijk als een basismix genre aardbei/banaan/melk of appelsien/mango/yoghurt, maar smoothies kunnen ook een leuke manier zijn om vrienden en familie op een originele ervaring te trakteren. Sommige combinaties hebben intussen hun strepen verdiend onder fijnproevers, zoals tomaat/paprika/selder of komkommer/venkel/erwtjes. Gewaagder maar niet minder heerlijk: groenten en vruchten combineren! Zo gaan bijvoorbeeld mango, wortelen en appelsien/banaan of banaan, wortelen en kiwi perfect samen.

Ingrediënten:

 • 400 g mango
 • 100 g banaan
 • 300 ml amandelmelk (of sojamelk)
 • 25 g geroosterde amandelen

Bereiding: alle ingrediënten samen mixen

Smoothie met rode vruchten
Voor 4 glazen Ingrediënten:

 • 300 g kruisbessen (diepgevroren indien buiten het seizoen)
 • 150 g frambozen
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 vleugje kaneel
 • 1/2 liter magere melk

De kruisbessen en frambozen wassen. Doe alle ingrediënten in je mixer. Mix gedurende 2 minuten. Proeven. Deze smoothie is perfect op elk moment van de dag, vooral bij het ontbijt of vieruurtje.
Smoothie bieten/basilicum
Voor 2 glazen Ingrediënten:

 • 1 biet
 • 1 handvol basilicumblaadjes
 • citroensap

Doe alle ingrediënten in de mixer en mix tot je een goed schuimende massa krijgt. Voeg een beetje water toe en mix opnieuw tot je de textuur van een lichte soep verkrijgt. Zo snel mogelijk opdienen. Je kan de basilicum ook vervangen door munt. En drie eetlepels balsamicoazijn accentueren de smaak van deze smoothie nog extra!