7 ongebruikelijke sporten om op het strand te doen
Ben jij het beu om zandkastelen te bouwen of om racket spellen te spelen? Ontdek strandsporten om alleen, met het gezin of met vrienden te doen.
Nu het zomerseizoen voor de deur staat, is er niets beter dan je handdoek en parasol neer te leggen om van de zee te genieten. Maar als je de dag op een andere manier wilt doorbrengen, vind je hier een lijst van 7 water- en strandsporten die voor iedereen toegankelijk zijn en je niet mag missen als je op zoek bent naar nieuwe ervaringen.
#1 - Voor iedereen : Turnball
Als je niet bekend bent met de naam, ben je wellicht meer bekend met zijn voorouder: de jokari. De Turnball is een gemoderniseerde versie met dezelfde principes: een basis met een staaf in het midden en aan het uiteinde een rubberen band waaraan een rubberen bal is bevestigd. Maar de Turnball (ook bekend als Speedball) onderscheidt zich door zijn verlengbare steel, die kan worden aangepast aan alle soorten spelers, jong en oud. Perfect voor het werken aan motorische vaardigheden en reflexen, terwijl je plezier hebt met het gezin, het kan gespeeld worden met rackets tussen de 2 en 4 spelers.
🔎 Dit moet je weten :
-
Je kunt het op 3 verschillende manieren oefenen:
-
Solo, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk slagen te maken met verschillende bewegingen (rechterhand, linkerhand, backhand, forehand en afwisselend van hand).
-
1 tegen 1, een eenvoudige manier van spelen
-
Bij 2 tegen 2, of "dubbelspel", zijn de regels dezelfde als bij enkelspel, met het verschil dat elk team de bal om de beurt slaat.
#2- Met een groep: strand rugby
Net als beachvolleybal, dat zoals de naam al doet vermoeden op het strand en op blote voeten wordt gespeeld, vereist beachrugby iets meer ruimte en spelers. Om deze collectieve sport te spelen, heb je 10 spelers nodig, verdeeld in 2 teams van 5. Teken een veld op het zand dat ongeveer 40 meter lang en 35 meter breed is.
Er is geen touch, scrum, conversie of strafschop zoals in traditioneel rugby.
Deze strandsport is ideaal als u korte tijd (wedstrijden duren gemiddeld 15 minuten), maar wel intensief lichamelijk actief wilt zijn!
#3 - Populair : Strandvoetbal
Sinds 2005 is beachsoccer geïntegreerd in FIFA en het begint steeds meer erkenning te krijgen. Er vinden zelfs internationale competities plaats.
Net als bij strandrugby strijden 2 teams van 5 spelers op het zand, op blote voeten, voor wedstrijden van ongeveer 12 minuten. De bedoeling is dat je trucs kunt uithalen om de bal in het net te krijgen zonder blessures op te lopen.
🔎 Dit moet je weten :
Steeds meer steden en badplaatsen ontwikkelen gebieden op het strand met gratis strandvoetbalvelden. Vraag bij de gemeentelijke diensten of VVV-kantoren hoe je hier terecht kunt.
#4 - Nieuw : Ultimate Frisbee
Je bent misschien bekend met frisbee, maar heb je al gehoord van Ultimate frisbee? Dit is de team versie van het disc spel. Terwijl de frisbee hetzelfde blijft, wordt het met een groep van 5 tegen 5 gespeeld. Teken op een in het zand gemarkeerd veld een doelgebied af voor de tegenstander. Het doel is om passes te maken tussen spelers van hetzelfde team totdat je het gebied van de tegenstander bereikt, zonder dat de concurrenten het innemen.
🔎 Dit moet je weten :
Lijkt Ultimate Frisbee you wel wat? Neem contact op met de FFFD (Fédération Française de Flying Disc)? Er zijn in het hele land vele clubs met vergunning waar nieuwsgierigen en belangstellenden welkom zijn.
#5 - Opkomend: waterwandelen
Waterwandelen, ken je het? Waterwandelen is een sport waarbij je in het water langs de kust loopt. Hierbij hou je het water tot onder je middenrif. Het is halverwege de jaren 2000 in Duinkerke geïntroduceerd. Het versterkt je cardiovasculaire systeem, oefent alle spieren en helpt de bloedsomloop te verbeteren. Het is aanbevolen om eerst een cursus te volgen en dit met een groep te doen.
🔎 Dit moet je weten :
Hoewel waterwandelen vaak onder toezicht wordt gedaan, is het altijd verstandig om zelf veiligheidsmaatregelen te nemen. Neem een reddingsvest of een reddingsboei mee voor het geval dat je je evenwicht verliest. En als het weer, getij en de wind niet gunstig zijn, breng jezelf dan niet in gevaar en stel het uit tot later.
#6 - Iets anders : kanoën
Kanoën op zee? Natuurlijk! Hoewel we vaker op wild water of rustig water kanoën, is er nog een derde variant. Kanoën op de zee. Je kunt op zee , in riviermondingen of in rivieren varen. Afhankelijk van het weer en de stromingen, kan het wat meer fysieke inspanning vereisen. Kies voor groepsexcursies via clubs of verenigingen om te profiteren van professionele begeleiding om optimaal van het zeekanoën te genieten.
🔎 Dit moet je weten :
Ga niet zomaar de zee op! Bereid je navigatieplan van tevoren voor. Denk hierbij aan mogelijke schuilplaatsen, de afstand die je gaat afleggen en de geschatte tijd voor je reis. En als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om naar een nautisch centrum, een havenkantoor of een eerstehulppost te gaan.
#7 - Toegankelijk: stand-up paddle
Suppen is ontstaan uit surfen. Het is heel toegankelijk. Alles wat je nodig hebt is een plank op jouw maat en een peddel. Zodra je dit hebt ben je klaar om te gaan! Om te suppen hoef je geen uitgebreide lessen te volgen. De instructeur zal je veiligheidsinstructies geven, maar eenmaal in het water leer je het in je eigen tempo (en na een paar drankjes). Het voordeel van suppen is dat het je behendigheid ontwikkelt en je armen, buikspieren, billen en dijen traint.
🔎 Dit moet je weten :
Als je net met suppen begint is het niet nodig om de duurste uitrusting te kopen. In heel Frankrijk zijn er clubs die materiaal verhuren tegen een relatief lage prijs.
Met deze strand- en watersporten voor het hele gezin zullen jullie je niet vervelen. Ben je toch meer van de klassiekers, dan houdt niets je tegen om met een goede oude frisbee of vlieger aan de waterkant een leuke dag te hebben!