Elk dag fietsen: een levenskunst


Welzijn
28/06/2022

Elke dag fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook een manier van leven! Dus, ben je klaar om te gaan?


Fietsen is uitstekend voor je gezondheid. Je hoeft je lichaamsgewicht niet te dragen en je traint je gewrichten. Maar elke dag fietsen is ook een manier van denken over hoe jij je dag indeelt en hoe je door de stad beweegt. Waarom begin je nu niet met fietsen?

Of je nou werkt of gepensioneerd bent, je moet jezelf toch af en toe verplaatsen. In de stad heb je natuurlijk altijd de optie om dit te doen via openbaar vervoer. Maar afhankelijk van waar je woont, en waar je leeft, kan het snel ingewikkeld en zelfs vermoeiend worden!

De fiets, een remedie voor de auto

In de provincies worden auto's nog veel gebruikt. De meeste steden werden intensief ontwikkeld tussen de jaren 1960 en 1990, het tijdperk van "alles-auto"! Het lijkt dus misschien dat je geen keus hebt. Maar, en dit is goed nieuws, de fietsrevolutie is aan de gang!

Steden als Straatsburg, Grenoble en Rennes zijn bijvoorbeeld erg geschikt om in te fietsen dankzij hun dichte netwerk van fietspaden. Parijs is in 15 jaar tijd van slechts 4 fietspaden naar een netwerk van bijna 370 km gegaan.

Ben je bang om tijd te verliezen? In sommige steden ligt de gemiddelde snelheid van een auto net boven de 15 km/u. Je gaat sneller op een fiets! En als je jezelf afvraagt welke sport geschikt is voor iemand boven de 50, zoek dan niet verder.

Elke dag fietsen? Begin geleidelijk

Natuurlijk, het neemt even de tijd om je fitness niveau aan te passen. Maar als je de kans krijgt, kies er dan bijvoorbeeld voor om op een zondagmiddag te fietsen. Met één dag in de week ben je in ieder geval al begonnen met fietsen!

Zorg er eerst voor dat je fiets in topconditie is door hem op te laten knappen (banden oppompen, remmen controleren enz.). En als je beseft dat je elke dag wilt fietsen, is het tijd om een fiets te vinden die bij je ambities past! Fietsers zijn vaak erg trots op hun fiets. Ze kiezen de juiste zadel (gewatteerd, leer, aerodynamisch...), en kopen een helm die bij hun past. Het klopt dat het soms onmogelijk lijkt om je weer in een bus of metro te wringen als je eenmaal elke dag bent gaan fietsen!

De voordelen van beginnen met fietsen...

Een belangrijke werkafspraak waarbij je niet slordig mag aankomen? Slecht weer voor de hele dag? Dwing jezelf niet. Fietsen moet een plezier blijven. Maar als je elke dag fietst, raak je eraan gewend.

 • Je ontdekt nieuwe routes die je vervolgens kunt samenstellen naar de stemming van de dag (snel, rustig, of beide. Om van de omgeving te genieten of om een rotonde te vermijden...)

 • Je ontwikkeld je spieren en verbetert je uithoudingsvermogen.

 • Je leeft minimalistisch: niets houd je tegen om zoveel mee te nemen als je maar wilt, het is tenslotte de fiets die je draagt! Het kan alleen wel fijner zijn om minder mee te nemen

Elke dag met de fiets : veiligheid boven alles !


Tenslotte een belangrijk punt: veiligheid. Elke dag fietsen vergt concentratie - en je hoofd leegmaken na een dag werken voordat je de fiets opstapt is cruciaal om veilig de weg op te gaan. Fietsen vereist ook een minimum aan voorzorgsmaatregelen.

 • Zien en gezien worden: een reflecterende vest is essentieel!

 • Zorg dat je de geschikte uitrusting hebt. Handschoenen voor koele ochtenden, een regenjas in geval van regen.

 • Zorg ervoor dat je altijd een klein flesje hydro-alcoholische oplossing bij de hand hebt. Dit lost het vet wat je fietsketting afgeeft op en helpt je handen schoon te maken als je onderweg naar werk pech hebt.

 • Kies voor kleding gemaakt van iets dikkere stoffen die je bij een val kunnen beschermen.

Elke dag fietsen zal steeds gemakkelijker gaan, maar vergeet niet regelmatig water te drinken. Een laatste tip: aarzel niet om aan het eind van de dag goed te stretchen.

Elk gebaar telt om een rechtvaardigere, gelijkwaardige samenleving tot stand te brengen en mensen in nood te helpen. Laten we samen miljoenen mensen zijn die het beste van zichzelf geven en die kleine gebaren vermenigvuldigen die een grote impact hebben. Laten we alledaagse kampioenen worden en elke dag een overwinning vieren. Er zijn vele manieren om te handelen en een positieve impact te hebben. Het belangrijkste is dat je meedoet!

 • Ik verminder mijn koolstofvoetafdruk

 • Ik verminder mijn afval 

 • Ik bescherm de biodiversiteit en onze natuurlijke bronnen

 • Ik help anderen