Bouw je conditie op en voel je fit en gezond


Welzijn
11/05/2021
Raak je buiten adem na enkele minuten traplopen? Putten je huishoudelijke bezigheden je uit? Dan is het tijd om je conditie op te bouwen!

Hoe vaak moet je trainen om een goede conditie op te bouwen?

Voor de opbouw van een goede conditie zou je dagelijks een half uur tot een uur moeten sporten. Wil je daarna in een redelijke conditie blijven, dan moet je wekelijks minstens één uur bewegen. Drie keer per week 20 minuten trainen is efficiënter dan één keer een vol uur. Begin iedere training hoe dan ook met een warming up en sluit af met een cooling down.

Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen?

Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen... Zolang je er maar plezier aan beleeft.

Hoe lang duurt het eer je in een goede conditie bent?

Een goede conditie opbouwen doe je niet van vandaag op morgen. Je kunt je lichaam nu eenmaal niet in een mum van tijd klaarstomen voor pakweg een triatlon. Volhouden is de boodschap. Vind je het moeilijk om gemotiveerd te blijven, probeer dan samen met anderen te trainen. Zij kunnen je oppeppen wanneer je eens een minder goede dag hebt.

Mag je je conditie blijven opbouwen als je pijn hebt?

Blijven trainen terwijl je pijn hebt is niet verstandig. Je kunt zo immers veel schade toebrengen aan je lichaam. Gun je spieren rust tot de pijn voorbij is en bouw je trainingen daarna geleidelijk weer op. Heb je een blessure opgelopen, aarzel dan niet om een arts te raadplegen.

Een goede conditie houdt je gezond

* Je hebt minder kans om te vallen of om blessures op te lopen
* Je immuunsysteem wordt sterker
* Je bent beter bestand tegen stress
* Je herstelt sneller na een zware inspanning
* Je loopt minder risico op hart- en vaatziektes
* Je ziet er slanker en fitter uit