Yoga voor meer rust: de Neerwaartse Hond


Welzijn
24/01/2023
2018 is het Jaar van de Hond. Wist je dat er een yogapositie Neerwaartse Hond bestaat? Ideaal voor meer rust en balans in dit nieuwe jaar.

Is meer yoga één van je goede voornemens? Super, dan heeft Zin in meer een heel ontspannende oefening voor jou klaarstaan. En toeval of niet, maar deze oefening past perfect in het Jaar van de Hond. Want volgens de Chinese astrologie staat 2018 helemaal in het teken van dit dier. Maak kennis met de oefening ‘Adho Mukha Svanasana’ of de ‘Neerwaartse Hondhouding’. De naam van deze populaire oefening is niet toevallig. Zo breng je deze yoga-oefening tot een goed einde op handen en voeten.


Yoga is goed voor de rust en balans in je hoofd. Daarnaast is het ook goed voor je lichaam. Omdat je deze positie omgekeerd doet, verloopt de doorbloeding anders. De zwaartekracht zorgt voor meer bloed in je bovenlichaam en daardoor krijgen de organen meer bloed. Daarnaast komt er ook meer ruimte vrij in de wervelkolom. Hierdoor gaat je wervel zich meer en dieper ontspannen. Het zenuwstelsel krijgt meer rust en je zal je over heel je lichaam meer ontspannen voelen.


Ook voor je spieren is deze oefening helemaal top. Omdat je in een omgekeerde houding staat, moeten je armen, benen en buik harder werken. De buikspieren spannen zich op waardoor je in de omgekeerde V-vorm kunt blijven staan. De bilspieren worden getraind en je armen (die je gewicht houden) krijgen ook kracht bij. Deze oefening heeft ook een positief effect op slapeloosheid, lage rugpijn en menstruatieklachten.


Klaar om de Neerwaartse Hond eens te proberen? Haal je yogamatje uit de kast, trek gemakkelijke kledij aan en zet je op de mat. We vertellen je hoe de oefening werkt voor meer rust en ontspanning.

Vrouw in yoga pose: downward facing dog 

1. Ga op handen en knieën op je matje zitten. De handen op schouderhoogte.

2. Spreid de vingers en laat je lichaamsgewicht op je handen rusten.

3. Strek je armen en benen waardoor je zitvlak naar boven komt. Maak lengte van de kruin tot je staartbeen.

4. Duw je staartbeentje wat hoger en zorg dat je in een omgekeerde V-vorm staat.

5. Hou je rug, nek en armen in een rechte lijn. Maak lengte en duw je hielen in de grond.

6. Buig je knieën lichtjes als strekken te pijnlijk is.

7. Breng je hoofd naar achteren. Je oren staan parallel aan de armen.

8. Blijf rustig doorademen.


Voila, deze oefening voeg je nu toe aan je yoga-routine. Elke dag 5-minuutjes en je voelt je meer in balans. Welke yoga-oefeningen doe jij graag?