Borstkanker overwinnen: Getuigenissen


Welzijn
12/10/2021

Ontdek hieronder de getuigenissen van vijf vrouwen die borstkanker overleefden en ons vertelden hoe zij hun ziekte beleefden.

Vechten tegen een ziekte... het is voor iedereen anders. Maar als er één ding is wat deze vijf vrouwen gemeenschappelijk hebben, dan is het wel hun volharding. Ter gelegenheid van de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker, delen deze ongelooflijke vrouwen hun ervaringen met ons.

"Een tatoeage na mijn operatie”

Margo Burgers, 66, begrafenisondernemer

"Na mijn lumpectomie, haatte ik het litteken op mijn rechterborst. Daarom koos ik ervoor het te bedekken met een tatoeage in de vorm van lippen. Het was mijn manier om lief te zijn voor mijn lichaam. Natuurlijk was het pijnlijk, maar het was de moeite waard! Toen ik in 2008 te horen kreeg dat ik kanker had, was ik daar echt ondersteboven van. Sindsdien maakte ik een reis naar Japan en liet ik mijn cataract behandelen. En elke keer als ik mijn tatoeage zie, tovert die een glimlach op mijn gezicht.”

"Mijn lichaam, mijn trots”

Alex King, 52, onderwijsassistent en vrijwilliger

"Na de borstkanker aan mijn rechterborst, een lumpectomie, chemotherapie en bestraling, meldde ik me aan als vrijwilliger bij het Kankeronderzoekscentrum in het Verenigd Koninkrijk. Daar werd me gevraagd of ik wou deelnemen aan een fotoshoot om Wereldkankerdag te steunen, enkel in mijn ondergoed en met een roze lint, het symbool voor de bewustwording rond borstkanker. Die actie was een onderdeel van de Wereldkankerdag in 2016. Ik wilde laten zien hoe trots ik was op mijn lichaam. Door mijn deelname aan deze bewustwordingscampagne voor borstkanker voelde ik me betrokken en sterk."

"Dingen uitstellen tot morgen? Niet meer voor mij!”

Anita Neilson, 51, PhD student Doctoraatsstudent

"Elf jaar geleden kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Na een lumpectomie, chemotherapie en bestraling kwam ik er in 2013 achter dat ik drager was van het BRCA2-gen. Dat wijst op een erfelijke aanleg voor borstkanker en ik moest een dubbele borstamputatie ondergaan. Sindsdien heb ik drie marathons gelopen en momenteel werk ik aan mijn doctoraat. Mijn diagnose werd gesteld drie maanden na die van Kylie Minogue... Zij is mijn heldin. Ik schreef een musical die het fictieve verhaal vertelt van twee borstkankerpatiënten en voerde die in 2014 op om geld in te zamelen voor kankeronderzoek."

"Dankzij mijn borstreconstructie voel ik me weer goed in mijn vel”

Pauline Johnston, 71, gepensioneerd

"Toen ik 55 was, werd mijn rechterborst geamputeerd en werden mijn lymfeklieren verwijderd. Daarna koos ik voor een borstreconstructie. Na 24 uur op de intensive care, vormde zich een bloedklontertje en moest ik opnieuw een operatie ondergaan. Ondanks deze tegenslagen was de reconstructie de beste beslissing die ik ooit in mijn leven nam. Ik was blij met het resultaat en omdat ik net iemand had ontmoet, voelde ik me door de operatie weer goed in mijn vel.”

“Mijn kanker kwam als een donderslag bij heldere hemel”

Jackie Price, 56 ans, Lerares

"Mijn kanker kwam er als een donderslag bij heldere hemel. Ik moest een mastectomie van mijn linkerborst ondergaan en de kankercellen waren uitgezaaid naar de lymfeklieren. De behandeling was erg zwaar en leek wel eindeloos te zijn. Maar ze werkte, dus het was het waard. En hier sta ik nu, 10 jaar later. Enkel een paar littekens en een borstreconstructie blijven nog over van de ziekte. Ik probeer volop van het leven te genieten en overal 'ja' op te zeggen - binnen de grenzen van de redelijkheid, natuurlijk!”