Gewichtstoename in de menopauze: hoe val je af?


Welzijn
12/05/2021
Het is heel normaal dat je in de menopauze een beetje aankomt. Gelukkig is het perfect mogelijk om een gezond gewicht te bewaren.

Gewichtstoename in de menopauze

De menopauze doet zich voor bij vrouwen van 45 tot 55 jaar. Het is een natuurlijk proces, waarbij de vrouw geen eisprong meer heeft en dus niet meer ongesteld wordt. Het gaat gepaard met een verlaging van de voortplantingshormoonproductie, die min of meer uitgesproken effecten kan hebben op lichaam en geest. Gewichtstoename is een van deze gevolgen, dat is dus helemaal normaal. Vetstoffen worden dan niet meer zozeer in de dijen en billen opgeslagen, maar eerder in de buikstreek. Dit hoeft echter geen fataliteit te zijn: afvallen tijdens de menopauze is mogelijk.

Verzorg je voeding om af te vallen in de menopauze

Het eerste wat je moet doen tegen gewichtstoename in de menopauze, is op je voeding letten. Tijdens de menopauze kunnen vrouwen bijkomen zonder wat dan ook te veranderen aan hun eetpatroon of lichaamsbeweging. Je moet de manier waarop je eet dus herdenken en aanpassen aan je voedingsbehoeften die evolueren.

Voor gewichtsverlies in de menopauze selecteer je je voeding, zonder jezelf al te veel te beperken: dat zou kunnen leiden tot voedingstekorten en gezondheidsproblemen.

Aan te raden voedingsmiddelen tijdens de menopauze

Dit zijn de voedingsmiddelen waar je in de menopauze de voorkeur aan geeft, om fit te blijven en te voorkomen dat je aankomt:

  • Voedingsvezels, die het hongergevoel en de spijsvertering reguleren (peulvruchten, volle granen, vruchten van olieplanten, groenten en fruit).
  • Eiwitten, die een gevoel van verzadiging geven en je dus in staat stellen niet meer te eten dan wat je lichaam nodig heeft (voedingsmiddelen op basis van soja, vis, wit vlees, peulvruchten en eieren).
  • Calcium en vitamine D, voor gezonde botten in de menopauze (spinazie, tofoe en amandelen voor het calcium; sardines, zalm en avocado voor de vitamine D).
  • Omega 3, die helpen om sommige ongemakken in verband met de menopauze te beperken, zoals opvliegers (levertraan, koolzaadolie, lijnzaad, zalm en noten).

Zorg voor evenwichtige voeding en vermijd alcohol, suiker, zout, vet vlees, industrieel bereide gerechten, gefrituurde gerechten en sauzen.

Doe aan sport om af te vallen in de menopauze

Om fit te blijven is het niet alleen nodig dat je op je voeding let, je moet ook aan sport doen! Ontdek onze 9 spieroefeningen om af te vallen.

Voor een intensieve inspanning om vet in de buikstreek te verliezen, doe je best aan cardiotraining. Als je last hebt van incontinentie, gebruik dan Always Discreet Inlegkruisjes tijdens het sporten. Om je buikspieren te verstevigen en verlies van spiermassa tegen te gaan, doe je aan rek- en strekoefeningen en zachte gymdisciplines zoals yoga of pilates!

Ga te rade bij je huisarts om persoonlijk advies in te winnen over gewichtsverlies in de menopauze en.

En jij, wat doe jij om af te vallen in de menopauze?

Zin in Meer? Print de kortingsbonnen die je kunt laten gelden op de producten van jouw lievelingsmerken.