Hoe gebruik je een tampon


Welzijn
4/10/2018
Als je nog nooit tampons hebt gebruikt, lijkt het in het begin misschien ingewikkeld. Maar als je er wat ervaring mee hebt, breng je de tampon binnen een minuut in. Wat is het geheim? Maak je geen zorgen, ontspan je spieren en vooral: breng nooit een tampon in als je niet menstrueert.

Hier zijn een paar tips om tampons gemakkelijk en zonder moeite te gebruiken:

  • Het beste moment om het inbrengen van tampons te oefenen is tijdens de zwaardere dagen van je menstruatie.
  • Neem een gemakkelijke houding aan. Sommige vrouwen vinden het handig om te gaan zitten met de knieën uit elkaar, andere blijven liever staan en zetten één voet op het toilet of de rand van de badkuip. Probeer verschillende houdingen uit om te zien wat jij het prettigste vind.
  • Was altijd je handen voor je de verpakking opent en nadat je de tampon hebt ingebracht, ook als je de applicator gebruikt.
  • Controleer voor je de tampon inbrengt of het verwijderingstouwtje goed is uitgetrokken en vrij hangt.
  • Breng dan de tampon naar boven en licht naar achteren gericht in. Als je die richting aanhoudt, volgt de tampon de natuurlijke vorm van je vagina.
  • Als je de tampon voelt zitten, heb je hem waarschijnlijk niet goed ingebracht. Trek de tampon aan het touwtje naar buiten en breng een nieuwe tampon in, dit keer diep genoeg.
  • Als je klaar bent, verpak je de gebruikte applicator in een papieren zakdoek of wat toiletpapier en gooi je alles in de afvalbak. Bij gebruikte tampons doe je hetzelfde, in wat papier wikkelen en in de afvalbak gooien.

In de verpakking van Tampax vind je een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van tevoren te lezen, want verschillende types tampons kunnen verschillende kenmerken hebben.