Maak die moeilijke dagen wat makkelijker


Welzijn
2/10/2018
Wist je dat bijna 90% van de vrouwen last heeft van een pijnlijke menstruatie? En dat ongesteldheid een van de belangrijkste redenen is van afwezigheid op school of werk? En dat terwijl die pijn vaak makkelijker te verzachten is dan je denkt.

Maak die moeilijke dagen wat makkelijker

De meest bekende menstruatiepijn is buikpijn, en meisjes en vrouwen weten ook dat die buikpijn heel anders voelt dan ‘gewone' buikpijn. Andere klachten zijn rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of je gewoon helemaal lusteloos en down voelen. Klachten die je allemaal kunt verlichten.

Tips om die nare week weer door te komen:

  • Zorg dat je genoeg ontspanning hebt als je ongesteld bent. Misschien kan dat niet altijd, maar probeer toch af en toe wat tijd voor jezelf te nemen. Wat dacht je van een lekker warm bad of een middagje relaxen met een dvd'tje?
  • De tegenhanger hiervan is: bewegen! De ene vrouw vindt het plezierig om te gaan sporten tijdens de ongesteldheid, maar de ander zit liever met een boekje in de zetel. Doe gewoon wat je het fijnste vindt!
  • Simpele pijnstillers helpen ook. Denk aan een paracetamol of ibuprofen. Als je 's ochtends opstaat en je voelt al in je buik dat je ongesteld gaat worden, neem dan meteen een pijnstiller. Die zorgt ervoor dat je niet meteen met hevige buikpijn aan je ontbijt zit. Neem ook altijd een strip mee in je tas, je weet maar nooit!
  • Ook koffie kan ook helpen tegen menstruatiepijnen omdat die vaatverwijdend werkt.
  • Als je last hebt van rugpijn, kan deze oefening helpen: ga op de grond (op een matje!) of je bed liggen en maak je rug hol en dan weer bol. Doe dit ongeveer 15 keer achter elkaar.
  • Vaak gehoord en gelezen, maar het blijft fijn: een lekker warme kruik op je buik of je onderrug. Ook een warm voetbad vóór het slapengaan werkt.
  • Tot slot een verlichtend kruidendrankje: meng gelijke delen lavendelbloem en hopbellen. Laat een koffielepel van dat mengsel 10 minuten trekken in een kopje kokend water en zoet je thee met honing. Drink 3 à 5 kopjes per dag.