Meer zelfvertrouwen krijgen


Welzijn
4/10/2018
Zin om weer de zelfbewuste en energieke vrouw te zijn die je was? Lees onze adviezen als je je afvraagt hoe je meer vertrouwen in jezelf kunt krijgen.

Een actieve moderne vrouw heeft in haar leven niet veel tijd om zich met zichzelf bezig te houden, en dan kan het maar zo gebeuren dat je je zelfvertrouwen en zelfrespect kwijtraakt. Je hebt de meidenavonden al lang geleden achter je gelaten en je leven bestaat steeds meer uit dagelijkse sleur? Laat je vooral niet gaan, het is tijd om voor jezelf te zorgen en ertegenaan te gaan met deze 5 adviezen om je zelfvertrouwen terug te krijgen.

Word je bewust van je waarde

Om je zelfvertrouwen terug te krijgen is het heel belangrijk tijd voor jezelf te nemen en je te concentreren op je positieve punten. Je bent buitengewoon, je hebt een unieke persoonlijkheid, je bent niet minder intelligent dan anderen. Je kleine complexen, fouten die je denkt te hebben gemaakt, keuzes in het heden of verleden... wat doen ze ertoe? Neem elke dag even tijd om voor jezelf te bevestigen hoeveel je waard bent.

Vrouwen hebben soms de neiging kleinerend te doen over hun prestaties, altijd maar ‘bescheiden' te zijn, terwijl we dit soort gedrag niet eisen van mannen. Het is niet voorbestemd, maar soms gewoon het resultaat van context en opvoeding. Wees trots op jezelf! Kijk maar eens goed naar jezelf in de spiegel. Sta rechtop, adem diep in en zeg hardop: "Ik ben de moeite waard! Ik kan het!" Dat klinkt eerst een beetje raar, maar je zult zien dat het effect heeft!

Weer zelfvertrouwen krijgen: kijk eens naar je garderobe

Een Engelse uitdrukking luidt: ‘dress to impress' (kleed je zodanig dat je indruk maakt op je omgeving, en op de wereld in het algemeen!). Herinner je je de laatste keer dat je mooie kleren hebt aangetrokken, dat je je... indrukwekkend voelde? Sta elke dag wat eerder op om jezelf te vertroetelen, gebruik een goede shampoo en borstel je haar, doe wat make-up op. Verzorg je teint om je perfect te voelen en kies voor een natuurlijke make-up waardoor je je de hele dag mooi voelt. Draag niet steeds loshangende of oude kleding.

Overdrijf het niet: het is geen ‘verkleedpartijtje', maar het doel is dat je je door je kleding en je look goed over jezelf voelt: het is een noodzakelijke stap op de weg naar zelfvertrouwen. Een mooi jasje dat je silhouet goed uit laat komen, een broek die je vormen accentueert, een bloes in de kleur van je ogen... Soms heb je maar één kledingstuk nodig om je in een goed humeur te brengen... en zelfrespect te krijgen!

Vrouwen moeten altijd en eeuwig voldoen aan allerlei geboden zoals afvallen, jong zijn... We brengen heel wat tijd door met het ‘corrigeren' van zogenaamde ‘fouten'! Als een vrouw controle wil hebben over haar leven, betekent dat soms ook dat ze wel iets beters te doen heeft dan cellulitis te scrubben... Vooral omdat - luister goed - 92% van de vrouwen cellulitis heeft. Echt, je zou je beter zorgen kunnen maken om vrouwen die het niet hebben! Als je zeker bent van je kleding, kun je je concentreren op je werk, je opdracht, je professionele ontwikkeling, op de taken die uitgevoerd moeten worden, welke dat ook zijn. Weer vol zelfvertrouwen zitten en het gevoel hebben dat je je leven onder controle hebt, houdt in dat je afstand neemt van wat er ‘onvolmaakt' lijkt!

Zelfvertrouwen met een gelukslijstje

Maak een lijst met 15 dingen waarvan je meteen gaat glimlachen. Bijvoorbeeld je favoriete dessert in de koelkast, of een mooie plant in de kamer. Werk deze lijst elke dag bij. Door deze kleine dingen, die in feite heel belangrijk zijn, word je gelukkig, en als dat geluk op je gezicht te lezen is, krijg je meer zelfvertrouwen! Het gaat gewoon vanzelf: van glimlachen krijg je een goed humeur!

Aardig zijn geeft zelfvertrouwen

Lief zijn tegen anderen is een eenvoudige maar onmiskenbare manier om weer zelfvertrouwen te krijgen, want het breng je in een goed humeur. Dat is nog eens een leuke vicieuze cirkel! Door lief te zijn tegen anderen straal je direct uit wat voor een persoon je bent. Dat geeft je bovendien de gelegenheid om belangstelling te tonen voor het leven van anderen en te relativeren. Glimlachen naar je gesprekspartners (met je mooie stralende glimlach dankzij whitening tandpasta), de deur openhouden, dankjewel zeggen: zelfvertrouwen opbouwen kan met behulp van al deze kleine attenties. Onderzoeken hebben aangetoond dat als wij vrijgevig zijn, de gebieden in onze hersenen voor bevrediging en beloning actief worden. Je bent een goed mens: laat het zien!

Vergeet overigens niet dat complimentjes geven aan andere vrouwen op zich al een goede actie is. Vrouwen hebben vaak de neiging complimenten weg te wuiven, en we vergelijken ons vaak met elkaar. Er een gewoonte van maken om tegen jezelf, je zus, collega, buurvrouw te zeggen dat ze er goed uitziet, of dat deze kleding haar vandaag fantastisch staat, is goed voor het humeur van iedereen!

Leren, groeien, ontdekken: opnieuw vertrouwen in jezelf krijgen

Vind manieren waarop je jezelf elke dag een duwtje kunt geven. Kom uit je comfortzone en wees moedig: de wereld is zo groot en vol mogelijkheden, dat je je nooit beperkt zou moeten voelen. Er is altijd een manier waarop je weer vertrouwen in jezelf kunt krijgen door kleine uitdagingen aan te gaan!

Denk eraan dat wat je tegen jezelf zegt veel meer kracht heeft dan wat anderen tegen je zeggen. Dat is de basis om weer zelfvertrouwen te krijgen. Als je merkt dat je negatief en kritisch bent, neem dan even een pauze, luister naar wat je zegt en vervang de negatieve woorden door positieve woorden. De manier die je kiest om tegen jezelf te praten is essentieel, en kan een slechte, maar ook een goede invloed hebben! Jij bent in staat om te kiezen voor de manier waarop je jezelf ziet, waarop je jezelf aanmoedigt.

Als je ervan overtuigd bent dat je een mooi en goed iemand bent, laat je jezelf, en de mensen om je heen, een positiever beeld zien. Behandel jezelf met evenveel voorkomendheid als je een goede vriendin zou behandelen, en vooral met de voorkomendheid die je van anderen verwacht!

En wat zijn jouw tips om meer zelfvertrouwen te krijgen?