Opnieuw aan het werk na zwangerschapsverlof: wat zijn mijn rechten?


Welzijn
28/07/2021

Opnieuw aan het werk na zwangerschapsverlof: wat zijn mijn rechten?

 

Je baby is ondertussen al een paar weken oud en je moederschapsverlof loopt op zijn einde. Of je nu van plan bent om opnieuw aan het werk te gaan of niet, het is belangrijk te weten wat je rechten zijn. Bekijk ze hieronder zodat je goed geïnformeerd je keuze kunt maken. 

 

Heb je vragen bij het hernemen van je job na een zwangerschapsverlof? Hieronder vind je enkele antwoorden.


Wanneer je zwanger bent, heb je recht op 15 weken moederschapsverlof; 6 weken voor de bevalling (waarvan 1 verplicht) en 9 weken erna. Als je een tweeling of een meerling verwacht, bedraagt het verlof 17 weken; 8 weken voor de bevalling (waarvan opnieuw 1 verplicht) en 9 weken erna. Dit kan eventueel nog verlengd worden met 2 weken.

Om je toe te laten het werk zachtjes aan te hernemen, heb je ook de mogelijkheid om de laatste twee weken van je bevallingsverlof om te zetten in verlofdagen van postnatale rust. Die kunnen dan gespreid worden over een periode van maximum 8 weken na hervatting van het werk.

Opnieuw aan het werk na je moederschapsverlof

 

Wanneer je moederschapsverlof op zijn einde loopt, moet je een beslissing nemen: terug (fulltime) aan het werk of niet?

Indien je na je bevallingsrust gewoon weer wilt gaan werken, hoef je niets te doen. Het recht op terugkeer naar je job is immers gegarandeerd door de Wet op het Arbeidscontract. Daarin wordt aangegeven dat het contract van de werknemer tijden de verlofperiode wordt opgeschort. Je blijft dus in dienst en je hebt het recht terug te keren in dezelfde baan nadat je verlof is verstreken. 

 

Tot ze 12 jaar zijn, heb je per kind recht op maximum 4 maanden ouderschapsverlof. Dit verlof, dat je op verschillende manieren kunt opnemen (voltijds, halftijds, ...), laat je toe wat meer tijd met je kinderen door te brengen zolang ze nog klein zijn. Let wel op, je hebt enkel recht op dit verlof wanneer je in de periode van 15 maanden die aan de schriftelijke kennisgeving aan je werkgever voorafgingen, gedurende 12 maanden verbonden was door een arbeidsovereenkomst. 

 

Rest je nu alleen nog te beslissen wat je wilt gaan doen na je zwangerschapsverlof!