Signalen van de menopauze


Welzijn
5/10/2018
De menopauze is het einde van jouw vruchtbare periode en het begin van een nieuwe fase. Maar hoe merk je dat je in de overgang bent? Lekker in het Leven vertelt je wat de signalen van de menopauze zijn.

Wat is de menopauze?

De eicellen in ons lichaam geven het vrouwelijke hormoon oestrogeen af. Dit hormoon beïnvloedt ook de groei van het baarmoederslijmvlies, zodat een bevrucht eitje zich in kan nestelen. De laatste menstruatie noemt men de menopauze. De menopauze is pas gestart als je langer dan één jaar niet meer hebt gemenstrueerd. De periode rondom deze menopauze noemt men de overgang' en kan 2 tot 6 jaar duren.

Oorzaken overgang

De oorzaak van de overgang en de bijbehorende klachten is de periode dat uiteindelijk alle eitjes verbruikt zijn en er dus geen oestrogene hormonen meer door de eierstokken aangemaakt worden. De menopauze begint meestal rond de leeftijd van 50 jaar, maar kan ook al rond je 40e beginnen. Normaal gesproken bepalen erfelijke factoren wanneer je in de overgang raakt. De kans is dus heel groot dat dit bij jou rond dezelfde leeftijd als bij jouw moeder gebeurt. De overgang kan wel vervroegd worden door factoren zoals een stress, roken of een operatie aan jouw eierstokken.

Signalen en klachten van de menopauze

In Nederland heeft 80% van de vrouwen last van overgangsverschijnselen. Maar wat zijn nu signalen die aangeven dat jouw laatste menstruatie eraan komt? Een eerste signaal kan zijn dat jouw menstruatiecyclus verandert. Denk aan zwaarder bloedverlies of een langere periode tussen twee menstruaties in. En opvliegers (hitteaanvallen) kunnen al beginnen terwijl je nog menstrueert. Dit wordt door schommelingen in jouw hormoonspiegels veroorzaakt. Deze opvliegers kunnen heel heftig zijn en een paar keer per week, maar ook tig keer per dag optreden. Ze komen ook vaak s' nachts voor en worden dan nachtelijk transpireren' genoemd. Hierdoor slaap je slecht en ben je overdag moe. Door al die hormoonschommelingen én gebroken nachten kun je ook last van prikkelbaarheid en stemmingswisselingen krijgen (net als jouw puberdochter).

Latere signalen overgang

Signalen die wat later de kop op steken zijn: minder zin in seks, gewrichtsklachten, ongewenst urineverlies, een droge huid (lichaam en vagina). Aan het einde van dit proces kun je last van osteoporose (poreuze botten) krijgen. En doordat je geen vrouwelijke hormonen meer in jouw eierstokken aanmaakt kun je extra haargroei in je gezicht krijgen. Weetje: de oestrogene hormonen die nog wel in jouw lichaam aanwezig zijn worden niet meer aangemaakt in de eierstokken maar in jouw vetweefsel. Hoe meer vet, hoe minder last je van de overgang hebt. Helaas zorgt deze voortdurende aanmaak van oestrogene hormonen wel voor een verhoogd risico op baarmoederslijmvlieskanker. soorten urineverlies