Waarom bekkenbodemspieroefeningen doen?


Welzijn
4/10/2018
Als je last hebt van een gevoelige blaas kunnen bekkenbodemspieroefeningen uitkomst bieden. En het beste nieuws? Het kost niet eens zo veel moeite.

Als je last hebt gehad van urineverlies en iemand je heeft voorgesteld om bekkenbodemspieroefeningen te doen, dan vraag je je misschien af of het niet een hele hoop gedoe is (het antwoord is nee) en of het echt wel een verschil gaat maken (het antwoord is ja!).

Wat is je bekkenbodem precies?

De bekkenbodem is een van de spiergroepen in je lichaam die steun biedt aan je blaas, ingewanden en baarmoeder. De bekkenbodemspieren zitten tussen je benen en vormen een soort hangmatje van de voorkant van je schaambeen tot het einde van je ruggengraat aan de achterkant.

Wat doet je bekkenbodem?

Deze spiergroep helpt je urethra op zijn plaats houden; het buisje waar de urine uit komt. Dus wanneer je bekkenbodem te zwak is kan dit een gevoelige blaas tot gevolg hebben.

Je bekkenbodem verstevigen

Je kan je bekkenbodemspieren trainen net zoals iedere andere spiergroep in je lichaam. Regelmatige oefeningen versterken de bekkenbodemspieren waardoor je de symptomen van een gevoelige blaas kunt minimaliseren.

Oké, ik ben overtuigd!

Bekkenbodemspieroefeningen zijn eenvoudig en kan je op elk moment van de dag doen: aan je bureau, terwijl je TV kijkt, of terwijl je een bad of douche neemt - gewoon wanneer je een paar rustige momenten hebt.

Wanneer je gewend begint te raken aan je bekkenbodemspieroefeningen kan je iedere opspanning enkele seconden proberen vast te houden. Voeg iedere week wat meer opspanningen toe, maar let wel dat je niet teveel doet en neem altijd een rustpauze tussen sets.

Na enkele maanden begin je het verschil te merken en begint je incontinentie te verbeteren.

TIP: Je kan je bekkenbodemspieren voelen wanneer je de urinestroom probeert te stoppen terwijl je plast.

Vraag meer hulp

Als je nog steeds niet zeker bent over deze oefeningen, vraag dan je gynaecoloog om een gedetailleerdere uitleg.

Mis ander waardevol advies niet. Advies van de experten en ervaringsdeskundigen over hoe je met incontinentie om kunt gaan of de effecten van incontinentie minimaliseren vind je hier.

De beste bescherming tegen incontinentie

Always Discreet is een nieuw gamma incontinentiebescherming dat allerlei producten omvat die jou helpen weer met je leven verder te gaan.

Wat helpt jou?

We horen graag hoe jij met urineverlies omgaat. Misschien heb jij een tip die andere vrouwen kan helpen?