Gespleten haarpunten verzorgen en herstellen


Beauty
1/07/2019
Zin om van gespleten haarpunten af te komen? Met deze eenvoudige tips voor haarverzorging kun je eindelijk komaf maken met droge en gespleten haarpunten.

We willen ons haar graag beschermen tegen agressies van buitenaf zoals warmte, krultangen en droge lucht... Omdat we geen roos en haaruitval, willen en al zeker geen vettig haar kunnen we ook dit euvel verhelpen.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: we maken ons klaar voor de dag en kammen ons haar uit, leggen er vlechten in of steken het op met spelden, en dan springen je ineens van die kleine rebelse haarpunten in het oog... Op zo'n moment krijgen we een paniekaanval: "O nee, mijn haar splitst"! Terwijl we al zo veel tijd besteden aan haarverzorging...

Wat nu? O nee, we gaan er niet de schaar bijhalen! Laten we eerst eens een moment stilstaan om ons af te vragen waarom ons haar splitst en er van die onesthetische gespleten haarpunten in zitten.

Gespleten haarpunten, wat zijn dat?

Technisch gesproken gaan je haarpunten splijten wanneer er kloofjes ontstaan in het oppervlak of de cuticula van het haar. Zonder deze natuurlijke beschermlaag heeft de kern moeite om op zijn plaats te blijven zitten. Naadloos op elkaar aansluitende haarschubben zijn onmisbaar om te vermijden dat het haar gaat splijten.

De structuur van de schubbenlaag is normaal gesproken sterk genoeg om een resistente barrière te vormen tussen de broze kern van de haarvezel en de ons omringende elementen.

Zonder die bescherming wordt de vezel blootgesteld aan allerlei agressies waartegen hij niet bestand is: vervuiling, warmte enzovoort. Zodra de beschermlaag verdwijnt is het maar een kwestie van tijd voordat de vezel breekt of splijt, en dat is dus het moment waarop het haar gaat splijten.

Hoe verzorg je gespleten haarpunten?

Een knipbeurt is de enige echt radicale manier om van gespleten haarpunten af te komen, omdat het beschadigde gedeelte van het haar geleidelijk opklimt tot aan de haarwortel. Maar als we ons haar niet steeds korter willen knippen tot er maar een ‘coupe à la jatte' overblijft, moeten we de handen uit de mouwen steken! Beschadiging voorkomen en het breekbare haar herstellen: met goede producten kan het haar weer sterk en zacht worden gemaakt en zullen de gespleten haarpunten snel verdwijnen.

We raden aan het haar te behandelen met de herstellende shampoo van Pantene voor het geleidelijk herstellen van gespleten haarpunten na elke wasbeurt. Deze haarverzorgingsproducten voeden het haar met specifieke moleculen die de haarvezels herstellen en de haarschubben weer heel maken, om het op die manier een adempauze te geven en de nodige tijd om geleidelijk aan volledig te herstellen.

Voorkomen is beter dan te genezen. Het na elke wasbeurt aanbrengen van conditioner over de hele lengte van het haar is een eerste stap naar geherstructureerde haarvezels. Met deze haarverzorgingstips zou ons haar geleidelijk zijn natuurlijke glans en veerkracht moeten terugvinden en... hoeft ons volgende kapsel geen ‘coupe à la jatte' te zijn!

En jij, wat doe jij tegen gespleten haarpunten?