Movember: draag een snor voor het goede doel!


Beauty
29/10/2019
Movember, wat is dat? Waarom dragen sommige mannen een snor in november? Wij leggen het je haarfijn uit!

Waar en hoe is Movember ontstaan?

Movember is in 2003 een beetje bij toeval ontstaan in Melbourne, Australië. In een gesprek rond de tafel vroegen twee vrienden zich af of ze het dragen van een snor weer in de mode konden brengen. Ze gingen de uitdaging aan door de hele maand november hun snor te laten staan. Tot hun verrassing gingen een heleboel van hun vrienden meedoen, zodat niet minder dan 30 mannen hun snor lieten groeien in november 2003. Geïnspireerd door de manier waarop het gewoon laten groeien van een snor de aandacht kon trekken en het onderwerp van een gesprek worden, besloten ze er een beweging van te maken met als doel: het sensibiliseren van typisch mannelijke gezondheidsproblemen.

Wat is vandaag het doel van Movember?

Wat begon als een grappig idee, zonder duidelijk doel, is uitgegroeid tot een stichting die elk jaar voor miljoenen euro donaties inzamelt. Dat geld gaat naar onderzoek, sensibiliseringscampagnes en hulpprogramma’s voor mannen met bepaalde aandoeningen. Movember concentreerde zich in het begin op de strijd tegen prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Maar mettertijd is de actie verbreed naar teelbalkanker en psychische problemen, zoals depressie en zelfmoordgedrag.

Movember kan worden vergeleken met Think Pink, de campagne voor borstkankerbestrijding die elk jaar in oktober plaatsvindt. Ook dit is een internationale sensibiliseringscampagne en geldinzamelactie, met een roze lintje als logo. Beide bewegingen hebben inmiddels een wereldwijd bereik en helpen mensen met een van deze vormen van kanker.

Hoe neem je deel aan Movember?

Je kunt op verschillende manieren meedoen. Een daarvan is natuurlijk het doneren aan Movember of aan een persoon of specifiek team. Je kunt je ook inschrijven op de website van Movember en deelnemen aan evenementen. Movember is immers eerst en vooral een grote gemeenschap. Je kunt ook zelf een evenement organiseren: iets kleins, iets groots, met of zonder hulp van vrienden ... Het belangrijkste doel van evenementen is dat ze het bewustzijn omtrent de gezondheid van mannen verhogen!

Als je zelf een man bent, ligt het voor de hand dat je aan Movember deelneemt door je snor te laten staan! Niets is makkelijker: je begint de maand met een totale scheerbeurt en dat doe je bijvoorbeeld met een van de producten uit het gamma van Gillette. Laat je snor groeien en knip ze gedurende de hele maand november bij. Opgelet: een baard is niet toegestaan! Als mensen uit je omgeving je aanspreken over je snor, aarzel je niet om ze bewust te maken van typisch mannelijke gezondheidsproblemen, want dat is uiteindelijk het doel van de beweging.

Om ook in december nog door te gaan met een goed doel, kun je voor Kerstmis speelgoed doneren aan een liefdadigheidsinstelling.

En jij, wat zijn jouw plannen voor Movember?

Zin in meer? Profiteer van kortingsbonnen op de producten van je lievelingsmerken.