Een capsule wardrobe samenstellen: tips voor de solden.


Beauty
10/05/2021
Zin in het samenstellen van een capsule garderobe met mooie stukken, zonder overtollige spullen die alleen maar plaats innemen in de kast? Volg deze tips voordat de solden beginnen, om juist te weten wat je nodig hebt!

Een capsule garderobe aanleggen om de solden goed voor te bereiden? Dat is de truc voor slimme aankopen, om te vermijden dat je spijt krijgt van een aankoop en op elk moment te kunnen kiezen uit een garderobe die tiptop in orde is! Voordat je jezelf in de solden stort, kun je deze suggesties volgen om je uitpuilende kleerkast te transformeren in een fantastisch gestileerde dressing!

Klaar voor de solden: wat moet er nog in mijn 'capsule dressing'?

Het zijn bijna solden: dit is het moment waarop je de stand van zaken van je dressing opmaakt! Je staat natuurlijk al in de startblokken om een paar voordelige koopjes te gaan doen... maar wat heb je nu echt nodig?

De grootste modeliefhebbers en fashionista's adviseren om een capsule wardrobesamen te stellen, met maar 40 stukken voor elk seizoen (buiten sportkleding, ondergoed en pyjama's). Dat lijkt veel... maar daar kom je al snel aan!

 • 9 paar schoenen. Schoenen, die heb je om mee te stappen. De schoenen die je leven binnen de twee uur in een lijdensweg veranderen, laat je staan voor de voeten van een ander. Goed, in het uiterste geval kun je jezelf een enkel paar toestaan dat 'onwijs veel pijn doet maar toch zo mooi is'. Eén paar!
 • 9 rokken/broeken. Wees eerlijk, als je de jeansbroeken telt die je echt vaak en met plezier draagt... daar heb je er maar één van. Het is niet voor niets dat iemand de uitdrukking 'mijn fetisjjeans' heeft bedacht! Hou er twee of drie, en denk ook aan meer 'formele' broeken die je kunt aantrekken voor vergaderingen of ietwat gekledere soirees, met een mooie bloes erop. Rokken en shorts vullen die 9 basisstukken aan.
 • 15 T-shirts, hemdsbloezen, of truien.
 • 2 vesten: één ‘casual' en één dat sober en goed gesneden is, waarmee je naar het werk kunt gaan, maar dat ook elegant is voor een avondje uit.
 • 2 kleedjes: kies een model dat je goed staat en zorg dat je er een hebt in een effen kleur, een ander met een motief, of anders een lang en een kort model.

Ziezo, je kleerkast is perfect voorbereid, je bent klaar voor de solden, want nu weet je echt wat je nodig hebt. Een degelijke winterjas van minstens 70% wol. Een mooi zwart smoking jasje, om aan te trekken voor het werk en een avondje uit. Twee mooie, zachte T-shirts om bij je lievelingsjeans te dragen...Dat is de theorie. Maar hoe kom je er in de praktijk toe om efficiënt te sorteren zodat je een capsule garderobe kunt samenstellen?

Binnenkort zijn het solden... hoe sta ik ervoor?

Dit is de handleiding! Haal alle (jawel, ALLE) kleren uit de kast en bestudeer ze een voor een. Leg ze allemaal op het bed of op de grond, in duidelijk afgebakende stapels: een kant van de kamer voor de spullen die je wilt houden, de andere kant voor de spullen die je niet houdt.

Bestudeer elk stuk zonder concessies. Dit is een lijst met vragen die je jezelf moet stellen.

 • Is dit een kledingstuk dat ik de afgelopen maand minstens een keer gedragen heb? (Nee? Op de stapel weg te geven/ te recycleren / te verkopen)
 • Voor de zomerkleren: heb ik het de hele vakantie gedragen? (Nee? Op de stapel weg te geven/ te recycleren / te verkopen)
 • Was ik totaal vergeten dat ik dit kledingstuk nog had? (Ja? Slecht teken... gooi het op de stapel)
 • Ben ik blij dat ik het heb teruggevonden? (Nee? Op de stapel)
 • wil ik het weer dragen? (Nee? Op de stapel)
 • Kan ik er nog in? (Nee? Op de stapel)
 • Het past nog, maar staat het me goed? (Nee? Op de stapel)

Sorteren en wegdoen om de solden voor te bereiden

Er moeten alleen nog maar kleren overblijven die je echt draagt. De spullen die je houdt 'voor het geval dat' of die je nooit gedragen hebt, moeten weg! Op de stapel 'te houden' moeten de spullen liggen waar je plezier aan hebt, die je echt goed staan en waarin je je mooi voelt. En nu hou je je bezig met de kleren die weg moeten. Die ga je nu in 3 aparte stapels verdelen.

 • Kan ik hiermee iemand een plezier doen? (Ja? Op de stapel 'weg te geven')
 • Is het een mooi stuk dat ik kan uitwisselen of verkopen? (Ja? Op de stapel 'ik organiseer thuis een kledingruil')

Alle kleren die je niet kunt weggeven aan vriendinnen, niet uitgewisseld of verkocht gaan op de stapel die naar Spullenhulp of de kledingcontainer gaat (afhankelijk van de lokale kringloopbedrijven in de buurt).

Kijk, je voelt je al veel lichter... En vooral klaar voor de solden. Natuurlijk zijn er sommige kledingstukken in je dressing die je niet elke dag draagt (een mooie cocktail dress, een smoking). Zoals er ook spullen in zitten met een sentimentele waarde: de foulard van je grootmoeder, de grote breedgerande hoed van je moeder... en je trouwjurk natuurlijk! Je mag jezelf een tiental stukken als 'souvenirs' toestaan, maar haal ze ook uit de dressing! Was ze voorzichtig met je favoriete wasmiddel, laat goed drogen en bewaar ze in speciale zakken die hermetisch afsluitbaar zijn en waar je met de stofzuiger de lucht uitzuigt. Als je kleren op die manier beschermd zijn, kun je ze in de kelder of op zolder leggen.

Stuur je vriendinnen een uitnodiging en maak een begin met het organiseren van een kledingruil: welke netwerken spreek je aan en hoe ga je het evenement organiseren? Ondertussen was je de kleren in de machine met een geurige wasverzachter, om ze in afwachting in kartonnen dozen te bewaren (als je moet aanzien hoe de kartonnen dozen plaats innemen in de gang, ben je des te gemotiveerder om je kledingruil te organiseren!)

En jij, hoe bereid jij de solden voor om er zo veel mogelijk profijt uit te halen?