Recycleer je oude kledingstukken of geef ze weg


Beauty
17/09/2021

Zoek je een oplossing voor het recycleren van je oude kleding? Ontdek de tips en het advies van Zin in meer. Puilt je kleerkast uit? Vind je dat het tijd is om de kleding die je niet meer draagt eruit te halen? Geef je afdankertjes een nieuw leven!

 

Is je taille met een maatje toegenomen? Heb je een paar schoenen te klein gekocht die nog steeds pijn doen of een tee-shirt T-shirt waar je niet meer van houdt? In je kleerkast zitten ongetwijfeld enkele stukken die je niet meer draagt. Overweeg je om ze weg te gooien? Doe dat vooral niet! Ontdek onze eenvoudige en praktische oplossingen voor de recyclage van je afdankertjes.

 

Transformeer kledingstukken die je niet meer draagt

Wanneer je begint aan het samenstellen van een nieuwe garderobe, gooi je oude kledingstukken dan niet zomaar weg. Denk eraan dat je ze kunt gebruiken voor het creëren van nieuwe kledingstukken! Wie van naaien houdt zal er geen moeite mee hebben om een oude jeans te recyclen in een trendy zomershort. Van dat oude tee-shirt T-shirt kun je makkelijk een leuke handtas maken. Met een beetje verbeeldingskracht verbeelding en enkele noties van naaien is er niks aan. En als je kledingstuk echt helemaal versleten is of vol vlekken zit, gebruik de stof dan als schoonmaakdoek of schoenpoetslap.

 

Geef je oude kleding weg aan goede doelen

Als je kledingstukken nog in goede staat zijn, aarzel dan niet ze weg te geven aan een caritatieve instelling voor verdeling onder de armen of in het buitenland. Het Rode Kruis en Emmaüs hebben geregeld behoefte aan kleding die bij het seizoen past. Sommige gemeenten stellen inzamelcontainers ter beschikking. Als je dit soort oplossingen zoekt, vind je ze makkelijk.

Wissel ze in tegen een koopbon

Vul een tas met oude kledingstukken en breng ze naar je een winkel die ze inruilt tegen een koopbon. Om de impact van de mode op het leefmilieu te verminderen, stellen grote merken voor om je oude kleren in te ruilen tegen een koopbon. Jouw afgedankte kleding wordt dan gerecycleerd, aangeboden aan verenigingen en zelfs gebruikt om energie te produceren.

 

Braderieën en solidaire economie om je kleding te recycleren

In veel steden zijn uitdragerijen of solidariteitswinkels bereid je oude kleding van je af te kopen. Het enige waar je moet voor zorgen, is dat de kleding waar je vanaf wilt in goede algemene staat verkeert. Een andere oplossing is dat je aan rommelmarkten en braderieën deelneemt om je kasten op te ruimen en je oude kleding te recycleren.

 

Verkoop je kleding op internet

In de afgelopen jaren zijn veel websites en apps tot stand gekomen, waarop iedereen tweedehandskleding kan verkopen. Dat is praktisch, want je kunt de inhoud van je kleerkast aan minimale kosten vernieuwen en je afval verminderen. Een eenvoudige oplossing om je kleding een tweede leven te geven!

Mis geen enkele tip voor je gezin en doe besparingen met onze kortingsbonnen !

En jij, wat zijn jouw ideeën voor het recycleren van de kleding die je niet meer draagt?