De mooiste kerstmarkten van Europa op een rijtje


Gezin
2/07/2019
Bij het naderen van Kerstmis droom je van gezelligheid en warmte. Laat je in vervoering brengen door de magische sfeer van een kerstmarkt!

De oudste kerstmarkt (Straatsburg, Frankrijk)

De allereerste kerstmarkt van Europa vond plaats in 1570, in Straatsburg. Het is niet voor niets dat deze stad ook de ‘kersthoofdstad’ genoemd wordt. Wat je er mag verwachten? Kerstverlichting die even magisch als grandioos is, charmante houten chalets en de typische kerstversiering van een Kerst in de Elzas! Je vindt er alles wat je nodig hebt om Kerstmis voor te bereiden. Cultuur en traditie, vermengd met een paar verrassingselementen, en je krijgt een van de beste kerstmarkten van Europa.

Weense kerstdroom (Wenen, Oostenrijk)

Op het plein voor het stadhuis kun je aan de vele marktkraampjes traditionele kerstcadeautjes, kerstboomversieringen en natuurlijk ook allerlei lekkers kopen! Typische kerstgeurtjes, waaronder het zoete aroma van warme chocolademelk, hangen in de lucht … Voeg een vleugje romantiek toe aan je bezoek en trek schaatsen aan om op de 3000 m2 grote schaatsbaan enkele rondjes te schaatsen! Ook voor de kinderen is er animatie voorzien in de ‘Christmas World’, een speciaal voor de kleintjes ingerichte ruimte. Een wandeling door de amusante attracties zal ze ongetwijfeld in extase brengen!

Kerstmarkt in de oude binnenstad (Praag, Tsjechische Republiek)

Praag is een schitterende stad … En nog meer rond Kerstmis! Ontdek een van de mooiste kerstmarkten van Europa op het Oudestadsplein. Dat is heel makkelijk te vinden, want midden op het plein staat een gigantische kerstboom. Je kunt je ook door de muziek laten leiden en je oren laten strelen door de lokale en internationale koren die kerstliedjes zingen. Terwijl je neus eerder de zoete geur van een ‘trdelnik’ zal volgen. Dat is een traditioneel gebak in de vorm van een koker: het deeg wordt rond een buis gewikkeld, die al draaiend boven hete kolen gebakken wordt, en vervolgens met suiker bestrooid. Heerlijk! Maar vergeet achteraf niet je tanden te poetsen … Neem je voorzorgen en stop voor je vertrekt een tube Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair Zachte Whitening tandpasta in je toiletzak!

Winterpret (Brussel, België)

In het kader van het evenement ’Winterpret’ dat samenvalt met de kerstmarkt worden in Brussel de vijf weken rond Kerstmis gevuld met een uitgebreid, hartverwarmend programma. Een reuzenrad, concerten, diverse attracties en straatanimatie, een grote schaatsbaan, de kerstparade met praalwagens … Kortom, Brussel bruist in een magisch eindejaar! De charmante kerstmarkt betovert met zijn prachtige kerstverlichting, lichtsluiers en allerlei heerlijke proeverijen.

Ondergrondse kerstmarkt (Valkenburg, Nederland)

Als je liever niet in de kou staat terwijl je van je glühwein nipt, hoef je niet langer te zoeken! In Valkenburg staat originaliteit aan de top, omdat daar de kerstmarkt in de gangen van een grot plaatsvindt! De grot is eigendom van de gemeente en ligt aan de voet van de Cauberg. Je wandelt er door sfeervol gedecoreerde en verlichte gangen en geniet van een betoverende muzikale sfeer. Je moet er wel entree betalen, maar als je jezelf daardoor een paar koude voeten kunt besparen ...

Authentieke kerstmarkt (Neurenberg, Duitsland)

Traditioneel en authentiek zijn de adjectieven die de kerstmarkt van Neurenberg het best beschrijven. Net als de kerstmarkt van Straatsburg is die van Neurenberg heel oud en populair. De ‘Christkindlesmarkt’ wordt elk jaar met een indrukwekkende ceremonie geopend bij de Lievevrouwekerk. Een kerstkind, symbool voor het kindje Jezus, komt aan het balkon van de kerk de openingstekst uitspreken voor duizenden bezoekers, die op de grote markt benieuwd wachten op het begin van de kerstmarkt. Je vindt er traditionele, in Neurenberg gemaakte poppen en ander speelgoed en proeft er van zoete specialiteiten, zoals de ‘Lebkuchen’, een traditioneel Neurenbergs kerstgebak met honing en kruiden en een nootachtige smaak.

En jij, welke kerstmarkt ga jij dit jaar bezoeken?