Geef dit jaar eens zero-waste kerstcadeaus


Gezin
23/12/2020
Bijna kerst, en dus ook cadeautjestijd. Natuurlijk kan je als een gestreste kip de dag vóór het feest de winkelstraten afschuimen op zoek naar hét cadeau, en toch weer met iets cliché thuiskomen. Maar het kan ook anders. Duurzaam en groen. Attent, persoonlijk en (bijna) zonder afval. En nee, dat is niet duf of saai. Integendeel. Benieuwd? Zin in meer ging voor jou op zoek naar de leukste zero-waste cadeautips.

Tip 1: geef een zelfgemaakt cadeau

Handwerk is hot!

Het is mindful én rustgevend om te maken, en héél fijn om te krijgen. Je doet dus vast iemand immens veel plezier met zo’n XL zelfgebreide sjaal of cosy pull, met een gehaakte beanie in de nieuwste trendkleur of met een geweven wandtapijtje. En wist je dat je textiel uit natuurlijke materialen zelf kan verven met al even natuurlijke kleurstoffen? De toepassingen zijn talrijk: denk aan tafellopers, servetten, kussenhoezen, lampenkappen of theedoeken.

Artisanale DIY-toppers

Je kan (geur)kaarsen maken, lekker schuimende bath bombs, lavendelkussentjes of zeezoutzakjes. Of trek je een weekendje terug in de keuken en maak zelf limoncello, kruidenolie, confituur, koekjes of pralines ... Allemaal fantastische cadeaus.

Kunstzinnig aangelegd?

Verras je familie en vrienden dan met eigen werk: een ingelijste schets, schilderij(tje), fotoportret, gedicht of persoonlijke quote.

Niet zo’n handige harriët?

No worries. Je vindt ook geweldige zero-waste handgemaakte cadeaus op plaatselijke beurzen of buurtmarktjes.

Tip 2: geef een ervaring cadeau

Een ervaring cadeau geven is altijd een goed idee. En je creëert er geen afval mee. Top, dus! Een greep uit de vele mogelijkheden:

  • Cultuur: tickets voor een concert, film(festival), opera, dansvoorstelling of theater.
  • Wellness: een bon voor een spa-arrangement, massage of schoonheidsbehandeling.
  • Uitjes: een citytrip in eigen land, een fiets-, wandel-, stilte- of natuurweekend, een yogaretreat ...

Tip 3: geef tijd cadeau

Heeft je zus, nicht of vriendin een baby’tje én ook nog een peuter of kleuter? Dan doe je haar waarschijnlijk waanzinnig veel plezier met een babysitaanbod. Vul dit in zoals het je past: geef bijvoorbeeld een bon voor 3 babysitavonden, een weekend of ga de oudste bijvoorbeeld 1 keer per week van school halen.

Of misschien doe je wel iemand plezier met je voorstel om 1 avond per week voor hem of haar te koken. Vrienden met een grote tuin zullen je aanbod voor wat tuinierhulp zeker óók weten te waarderen.

Tip 4: geef een duurzaam abonnement cadeau

Een geschenk dat terugkomt is de max. Zeker als het een groene impact heeft.

Denk aan een leenfietsabonnement, een buspas, een abonnement op een plukboerderij, een (online) tijdschriftenabonnement, een bibliotheekpas of een reeks yogalessen.

Tip 5: geef een goed doel cadeau

Er zijn tal van goede doelen met een duurzame insteek. Een lidmaatschap van een natuur- of dierenrechtenorganisatie of een peterschap van een kind in een ontwikkelingsland is een mooi cadeau mét impact. Zeker doen, dus!

Tip 6: verpak je cadeaus in een knot wrap

Nog nooit gehoord van een Knot Wrap? Knot Wraps zijn geïnspireerd op de Japanse furoshiki-traditie en gemaakt uit duurzaam textiel. Een fantastische alternatief dus voor plastic verpakkingen en cadeaupapier. Bovendien kan je ze ook gebruiken als haarband, picknickkleed of tas. Benieuwd? Kijk maar eens op Pinterest.

Heb jij nóg toptips voor zero-waste (kerst)cadeaus? Deel ze hier gerust met ons.