Signalen dat je dochter ongesteld gaat worden


Gezin
27/04/2021
Als moeder zie je de lichamelijke veranderingen die bij jouw dochter de menstruatie aankondigen al ruim van tevoren.

Signalen

In Nederland worden de meeste meisjes voor het eerst ongesteld als ze tussen de 10 en 14 jaar zijn. Maar het kan natuurlijk ook al eerder of later gebeuren. Wanneer het ook komt, het hoeft voor jullie allebei geen verrassing te zijn. Want een ding is overduidelijk: haar meisjeslichaam verandert langzaam in dat van een vrouw.

Lichamelijke veranderingen

Het lichaam van jouw dochter wordt ronder en vrouwelijker; ze krijgt een taille, vollere heupen, borsten, okselhaar en schaamhaar. Er bestaat geen exacte richtlijn voor wanneer jouw dochter zal menstrueren. Maar de menstruatie begint meestal zo'n 2 jaar nadat de borsten beginnen te groeien en vlak nadat het schaamhaar gaat groeien.

Afscheiding

Een beetje vaginale afscheiding is ook een teken dat de menstruatie op komst is. Tip: geef jouw dochter alvast wat inlegkruisjes en eventueel ook wat maandverband (voor in haar schooltas) mee. Zo heb je meteen een goede reden om er over te praten. Zo weet jouw dochter dat alle veranderingen aan haar lichaam volkomen normaal zijn en dat ze dit soort dingen met jou kan bespreken.

Weet jouw dochter niet zo goed wat ongesteld zijn is en vind jij het lastig om uit te leggen? Tip: lees dan Mam, wat is ongesteld zijn?