Laat je kinderen meehelpen met Kerstmis!
Laat je kinderen zelf hun spullen opruimen
Opruimen is een eenvoudige taak die je kinderen al heel jong zelf kunnen doen. Begin met hun speelgoed: help ze eerst om er een bergplaats voor te vinden en laat ze vervolgens de gewoonte aannemen het speelgoed daar op te bergen, telkens nadat ze ermee gespeeld hebben!
Versier samen de kerstboom
Als Kerstmis voor jou een goed moment is om je kinderen te leren hoe ze kunnen meehelpen in huis, vraag dan om hulp bij het versieren van de kerstboom. Dat zullen ze een geweldig idee vinden! Zorg ervoor dat de kerstboom op een stabiele en veilige plek staat, zodat er geen ongelukken gebeuren. Nu kun je de kerstballen en slingers ophangen. Als je kinderen nog jong zijn, laat je ze beter geen kerstballen van glas ophangen. Breng zelf de lichtjes aan om te vermijden dat ze de stopcontacten aanraken.
Geef ze eenvoudige opdrachten in de keuken
Geef je kinderen kookles! Terwijl jij bezig bent met het voorbereiden van een heerlijk kerstdiner, laat je ze helpen bij eenvoudige klusjes. Zijn je kinderen nog klein, geef ze dan geen opdrachten waardoor je gerechten kunnen mislukken en laat ze vooral niet in de buurt van de oven komen.
Laat ze helpen bij het inpakken van cadeautjes
Het inpakken van de cadeautjes van de andere familieleden of vrienden kun je perfect overlaten aan de kinderen (terwijl jij een oogje in het zeil houdt). Laat de kleintjes creatief zijn met linten en pailletten, terwijl je de grote kinderen helpt in het perfectioneren van hun inpakkunsten!
Laat je tieners koken
Koken is vooral bestemd voor tieners, omdat het gevaarlijk zou zijn de kleintjes bij de oven of het fornuis te laten komen. Je tieners zouden een recept kunnen uitkiezen en helemaal zelfstandig het eten kunnen klaarmaken. Als ze het niet gewend zijn, ga dan af en toe eens kijken of alles goed gaat. Wanneer ze klaar zijn, moedig je ze aan de keuken schoon te maken als ze het een beetje bont hebben gemaakt. En ook de afwas zou makkelijk moeten lukken met Dreft!
Geef altijd het voorbeeld
Het geeft niet welke opdracht je de kinderen geeft, zolang je zelf het voorbeeld geeft en uitlegt hoe ze het goed kunnen aanpakken. Uitleg is altijd welkom, maar als je er zeker van wilt zijn dat je kind goed begrepen heeft wat je ervan verwacht, gaat er niets boven een levend voorbeeld. Als je kind de opdracht te moeilijk vindt, voer die dan samen met hem of haar uit, tot het een gewoonte wordt.
Vragen en bedankjes
Als je je kinderen nergens om vraagt, bestaat het risico dat ze zullen proberen om aan de huishoudelijke klusjes te ontsnappen. Als je iets van ze gedaan wilt krijgen, is het dus beter dat je ze direct aanspreekt en er expliciet om vraagt. Vergeet er vooral niet een ‘alsjeblieft’ aan toe te voegen en, nadat je kind de klus geklaard heeft, een hartelijk ‘dankjewel’.
En jij, heb jij tips om je kinderen te laten wennen aan huishoudelijke taken?
Zin in meer? Haal voordeel uit onze aanbiedingen en kortingsbonnen op jouw favoriete merken.