Het kerstdiner voorbereiden


Thuis
18/06/2019
Wil je indruk maken op je gasten, maar je geen urenlang in de keuken uitsloven op de avond voor Kerstmis? Dit zijn ideeën voor recepten die je vooraf klaar kunt maken.

Je hebt zin om je genodigden voor het feestmaal met grandioze gerechten te verrassen, maar geen zin om de avond voor Kerstmis urenlang in de keuken te staan om het allemaal voor te bereiden? Dan komen deze ideeën voor een kerstdiner om vooraf klaar te maken goed van pas.

Aperitiefhapjes voor kerstnacht

Op het menu: aperitiefhapjes voor het kerstdiner, om vooraf met de kinderen klaar te maken. Makkelijk en praktisch!

  • Garnalencocktail met cocktailsaus
  • Blinis met een crème van gerookte zalm en dille
  • Spiesjes met rozijnen en kaas
  • Toastjes met peperkoek, foie gras en gekonfijte ui

Om indruk te maken hoef je geen fortuinen uit te geven! En aan recepten voor aperitiefhapjes met Kerstmis zal het niet ontbreken!

Een makkelijk klaar te maken voorgerecht

Op het menu: soep van gegrilde pompoen met champignons, die je een paar dagen voor kerstavond kunt klaarmaken en in de diepvriezer bewaren.

  1. Meng 1 kg pompoen of butternut met een in stukjes gesneden ui, twee grote champignons en een teentje knoflook. Voeg er een beetje olijfolie aan toe en laat ongeveer 30 minuten grillen in de oven.
  2. Giet alles beetje bij beetje over in een pan en mix met de blender tot je een smeuïg mengsel krijgt. Laat op een zacht vuurtje pruttelen en breng op smaak met zout en peper.
  3. Bewaar in de ijskast of de vriezer.

Op kerstdag hoef je deze romige pompoensoep alleen nog maar te ontdooien en op te dienen in mooie kommetjes.

Een originele saus

Op het menu: een heerlijke saus met veenbessen vooraf te bereiden als saus bij het hoofdgerecht van je kerstdiner.

Zet een paar potjes van deze saus op de kersttafel om de traditionele kalkoen een originele, feestelijke toets te geven! Het pluspunt van deze saus is dat ze in de ijskast lang vers blijft (als je ze in een hermetisch afgesloten kommetje bewaart). Ideaal als je het kerstdiner vooraf wilt klaarmaken om van het gezelschap van je gasten te genieten!

  1. Giet in een pannetje 750 gram ingevroren veenbessen en voeg er 1 ½ kop suiker aan toe, de geraspte schil van een appelsien, wat kaneel en gember.
  2. Breng op een middelmatig tot sterk vuur aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten sudderen tot de saus is ingedikt.
  3. Haal van het vuur, meng en bewaar in de ijskast.

Het ontbijt op kerstdag

Op het menu: een ontbijtbuffet is de ideale oplossing als je volk over de vloer krijgt!

Een ontbijtmaaltijd voorbereiden, dat doe je zo:

  1. Bak enkele sneetjes gerookt spek in een grote pan tot ze lekker krokant zijn.
  2. Meng in een slakom 8 eieren met 2 ½ koppen melk, een snuifje zout en peper. Je kunt er ook nog wat kaas aan toevoegen. Bak op een laag vuurtje terwijl je het mengsel zonder onderbreking omroert.
  3. Leg enkele sneetjes volkorenbrood of baguette in een mandje, leg er een schone keukenhanddoek overheen en zet naast de toaster.

Laat de roereieren met spek op een heel zacht vuurtje staan, zodat ze warm blijven. Zet fruitsapjes, confituurpotjes, een botervlootje en smeerpasta voor de kinderen op tafel. Nu kunnen je genodigden toetasten!

Om de keuken in een twee drie schoon te maken houd je altijd wat Mr. Proper binnen handbereik!

En jij, welke recepten heb jij bedacht om het eten voor kerstavond van tevoren klaar te maken?