Een origineel kerstdiner … zonder verspilling!


Thuis
12/05/2021
Zin in iets anders dan de traditionele kalkoen met kastanjes voor het kerstdiner? Ontdek onze ideeën voor een origineel kerstdiner zonder verspilling… voor een heerlijk en bovendien ecologisch kerstmaal!

Wil je dit jaar met kerst iets anders klaarmaken dan de traditionele kalkoen met kastanjes? Dit zijn ideetjes voor een origineel kerstdiner zonder verspilling… omdat het nooit te laat is om je goede voornemens waar te maken!

Aardappelen, helemaal anders

Als afwisseling op de kastanjes ga je voor zoete aardappel. De zweem van zoet van deze basisgroente past perfect bij je origineel kerstdiner. Van zoete aardappel kun je een mousseline maken, waar je de kruidige smaak van muskaatnoot, gember of ook kaneel kunt aan toevoegen.

Je kunt je gasten ook verrassen met vitelotte of truffelaardappelen, die donkerpaars vruchtvlees hebben! Een puree van truffelaardappel smaakt heerlijk bij kalfsvlees of gebakken foie gras. Het enige nadeel is dat ze vlekken kunnen maken. Houd daarom altijd je lievelingswasmiddel binnen handbereik!

Om verspilling te vermijden, maak je chips van de aardappelschillen van de vitelotte of de zoete aardappels. Voeg er een straal olijfolie aan toe, wat zout en peper en enkele kruiden of specerijen naar smaak. Laat de schillen daarna zo’n 15 minuten lang in de op 180°C voorverwarmde oven. Ziezo: een totaal origineel en ecologisch aperitiefhapje!

Fruit, dolgraag

Ligt er te veel overrijp fruit in de fruitmand? Goed nieuws! Van vijgen kun je een heerlijke confituur maken. Ook een perenjam met kruiden is onweerstaanbaar op een gegrild sneetje brood met foie gras, als voorgerecht!

Gebruik ze ook om zelf een zoetige vinaigrette te maken. Die meng je door de salade die je bij de kaas serveert, aan het einde van de maaltijd. Het geeft je kerstdiner een originele toets!

Een 100% gerecycleerd dessert

Gebrek aan inspiratie voor het dessert van je origineel en ecologisch kerstdiner? Loop niet meteen naar de bakker voor een taart. Inspecteer eerst alle keukenkasten om eens te kijken of je in al die aangesneden pakjes niet de nodige ingrediënten voor een taart kunt vinden. Van de ontbijtrestjes van de afgelopen week zou je ook een heerlijke brioche kunnen maken.

Beurs fruit kun je makkelijk in een dessert verwerken. Van bananen maak je banana bread, die heerlijk smaakt met een saus van gesmolten chocolade. Appels, mandarijntjes of ananas kun je gewoon in de oven bakken met een beetje honing. Dat zijn verrukkelijke desserts, gegarandeerd zonder verkwisting!

Om het even welke recepten je kiest voor je kerstdiner, kies altijd een feestmenu waarvoor je lokale groeten en fruit kunt gebruiken. Dat is de eerste stap naar een milieuvriendelijke, ecologisch verantwoorde keuken!

En jij, wat ga jij allemaal klaarmaken voor het kerstdiner?