Upcycling voor beginners: 4 creatieve projecten voor binnen en buiten


Thuis
12/05/2021
Waarom iets weggooien als je er iets leuks van kan maken? Met deze upcyclingprojecten worden oude spullen hippe meubels of accessoires.

Upcycling is méér dan een trend. Want voor een leuk interieur hoef je niet altijd nieuwe meubels of woonaccessoires te kopen. Door oude spullen of wegwerpmateriaal te pimpen creëer je originele items én je bespaart meteen heel wat geld uit. En geef toe: het is ook gewoon een heel fijn gevoel om creatief bezig te zijn. Doe je mee?

Van bokaal tot vaas

Wat doe jij met lege mayonaisebokalen, chocopotten of andere bokalen? In de glascontainer? Het kan ook anders. Met een likje krijtverf pimp je ze tot leuke vaasjes. Simpel maar zó cute! Andere makkelijke upcycling ideeën voor bokalen:

  • Gebruik ze als voorraadpotten voor gedroogde kruiden, bonen, noten of zaden.
  • Bewaar er bureaumateriaal in: elastiekjes, paperclips, duimspijkers, ...
  • Bewaar er je naaigerief in: knopen, naalden, garen, …
  • Vul ze met kleine badkamerspullen: wattenschijfjes, oorstokjes, badzout, …

Tip > Als je het glas met bordverf beschildert, kan je er met krijt iets opschrijven.

Van oude badhanddoek tot herbruikbare wattenschijfjes

Nieuwe badhanddoeken of washandjes gekocht? Top! Was de oude met Dash 3in1 PODS en verknip ze tot schijfjes van dezelfde grootte. Leg 2 schijfjes op elkaar en naai of stik ze aan elkaar langs de randen. Het resultaat? Een duurzame collectie wattenschijfjes die je makkelijk kan uitwassen. Hello zero-waste, bye bye make-upsporen!

Van wijnkist tot boekenrek

Met wijn- en fruitkistjes kan je alle kanten uit. Het zijn dan ook gegeerde items voor doe-het-zelvers. Niet moeilijk, want je maakt er in één-twee-drie leuke meubeltjes van. Verzamel er zoveel je nodig hebt en transformeer ze in een handig boekenrek, bureaurek of bijzettafeltje met bergruimte. Of stal er foto’s, souvenirs en planten in uit. Hou ze naturel, of verf ze in een kleurtje dat bij jouw interieur past.

Van confituurpot tot tuinverlichting

Niets zaliger dan op een warme lente- of zomeravond lang buiten te zitten. Hoe maak je je tuin of terras extra sfeervol? Heel eenvoudig. Met low-budget verlichting. Doe bijvoorbeeld in elk potje ledlampjes op zonne-energie, doe het deksel erop en verbind de potjes met (ijzer)draad tot een slinger. Of vul de potjes voor een derde met zand of gedroogde bonen en zet er een theelichtje of klein kaarsje in. Hang elk potje met een stevige draad op in een boom. Sfeervol!

En jij, heb jij nog originele upcycle-ideetjes?