Reinig elke maand je koelkast met deze handige tips


Thuis
14/05/2021
Wil je de ijskast eens goed onder handen nemen? Ga dan stap voor stap te werk, ontdek onze tips en doe het zoals het hoort.

Maak de ijskast leeg en sorteer het voedsel

Een grondige aanpak is de beste! Haal dus de hele ijskast leeg. Zo maak je het jezelf makkelijker en wordt het schoonmaken van de ijskast heel makkelijk. Het is van belang dat je regelmatig de inhoud inspecteert en sorteert en weggooit wat niet langer eetbaar is. Anders krijgt schimmel vrij spel om zich te verspreiden en dat komt de kwaliteit van noch de etenswaren, noch de lucht in de ijskast ten goede.

Was de losse onderdelen van je ijskast af

Voor je eraan begint, verwijder je alle losse onderdelen. Dat maakt het wassen en afspoelen al heel wat makkelijker. Was alle losse onderdelen van je ijskast met een schoonmaakproduct en een doeltreffend sponsje, zoals de Mr. Proper Wondergum. Let op: voor alle onderdelen van glas gebruik je koud water. Als je warm water gebruikt, riskeert de bruuske verandering van temperatuur het glas te laten barsten. Als je toch liever warm water gebruikt, begin dan met koud water en verhoog beetje bij beetje de temperatuur. Spoel alle onderdelen zorgvuldig na: er mogen geen sporen van schoonmaakproduct overblijven.

Reinig je ijskast vanbinnen

Nadat je de laatjes, roosters en bakjes van de ijskast hebt schoongemaakt, is het tijd om de rest aan te pakken. Omdat je de binnenkant van je ijskast niet kunt naspoelen op dezelfde manier als de losse delen, is het af te raden om hiervoor een chemisch product te gebruiken. Er zouden immers sporen kunnen overblijven die eventueel je voedsel aantasten. In plaats daarvan vermeng je water met azijn en citroensap of water met natriumbicarbonaat. Doop een spons in dit sopje, knijp het uit en begin schoon te maken. Begin met de bovenste wand, ga door met de achterwand, de zijwanden, de bodem, zonder de deur te vergeten. Schrob gerust als het nodig is en sop je spons geregeld opnieuw in het azijn-citroenmengsel of in het water met natriumbicarbonaat. Om te eindigen veeg je alle binnenwanden droog met keukenpapier: veeg elk spoor van vocht weg. Voor meer tips over de toepassing van natriumbicarbonaat in het huishouden lees je ons artikel over efficiënt poetsen!

Breng orde in de ijskast!

Oké, je ijskast is helemaal proper! Nu moet je alles weer op zijn plaats zetten … Wanneer de losse delen helemaal droog zijn, zet je ze voorzichtig terug op hun plaats. Zet daarna alle etenswaren op georganiseerde manier terug, wat betekent: volgens het type. Vlees, vis, bereide schotels en aangebroken melkproducten zet je helemaal bovenin, in het koudste gedeelte. In het midden zet je de bereide spijzen, gebak en niet aangebroken melkproducten. Vers fruit en verse groenten gaan natuurlijk in het groentereservoir. En tot slot plaats je eieren, mosterd, sauzen en dranken in de deur.

Kwalijke geurtjes mogen er niet in!

En nu de laatste toets! Niets is makkelijker dan het verdrijven van kwalijke geurtjes uit de ijskast. Vul een kommetje met - naar keuze - gemalen koffie, leempoeder, actieve kool (speciaal behandelde koolstof) of natriumbicarbonaat. Elk van deze producten slorpt kwalijke geurtjes op, zodat jouw ijskast altijd fris ruikt! Wat je ook kunt doen, is een paar kurken in de ijskast leggen: dat is niet minder efficiënt!

En jij, wat zijn jouw tips om een ijskast goed te reinigen?