Makkelijk een tapijt reinigen


Thuis
28/02/2020
Hoe pak je het aan om een tapijt te reinigen en het weer even mooi en proper te krijgen als op de dag dat je het voor het eerst uitrolde.

Je tapijt goed onderhouden

Wil je een regelmatige grote onderhoudsbeurt voor je tapijt vermijden, gebruik dan de stofzuiger! Ideaal is dat je twee keer per week stofzuigt om al het stof en ander vuil te verwijderen. Als je tapijt er tegen kan, behandel je het met een borstel: dat is doeltreffender, maar het kan een broos tapijt beschadigen. Draai het ook af en toe om, zodat je ook de kant die in contact is met de vloer kunt stofzuigen.

Vergeet niet dat de verzorging van je tapijt dagelijkse aandacht vergt: hoe minder het vuil wordt, des te minder je het moet reinigen. Probeer dan ook te vermijden eroverheen te lopen met schoenen die rechtstreeks van buiten komen en eet niet over het tapijt, zodat er geen kruimels op vallen.

Leg je tapijt op een brandschone vloer en ontdek onze tips om je vloeren schoon te maken.

Tapijten schoonmaken en wassen

Als je een stoomreiniger hebt, kun je hem goed gebruiken om je tapijt schoon te maken: de stoom zal je tapijt vezeldiep reinigen. Deze reinigingsmethode is echter niet geschikt voor kwetsbare vloerkleden van een natuurlijke vezel.

Als je geen stoomreiniger hebt, kun je kiezen uit andere efficiënte reinigingsprocedés:

  1. Bruisend water en zuiveringszout. Bevochtig je tapijt met bruisend water en wrijf met een spons over de plekken die het meest besmeurd zijn. Wacht ongeveer een half uur voor je het vloerkleed met zuiveringszout bestrooit. Wanneer alles droog is, ga je er met de stofzuiger overheen.
  2. Aardappelschillen. Maak in kokend water een aftreksel van aardappelschillen (het aftreksel moet zo geconcentreerd mogelijk zijn). Wrijf je tapijt schoon met een spons die je geregeld in dit aftreksel bevochtigt. Laat enkele uren inwerken en spoel uit met zuiver water en een proper doekje.
  3. Witte azijn en vloeibaar afwasmiddel. Om een vlek uit je tapijt te krijgen, wrijf je met een spons die je in witte azijn nat maakt. Laat twintig minuten drogen, wrijf opnieuw, maar dit keer met water en vloeibaar afwasmiddel. Spoel uit met zuiver water en veeg de plaats droog.

Droogkuis voor een tapijt

Als je tapijt heel broos is en je het onmogelijk nat kunt maken en er nog minder op kunt wrijven, doe dan een beroep op een professionele tapijtreiniger of gebruik het natuurlijke kleipoeder Terre de Sommières dat je in een doe-het-zelfzaak vindt. Bestrooi het hele tapijt met dit kleipoeder nadat je het eerst goed gestofzuigd hebt. Laat de hele nacht inwerken, zodat het kleipoeder als het vuil kan absorberen, en stofzuig de volgende dag opnieuw.

Vieze geurtjes uit tapijt halen

Het kan voorkomen dat een tapijt een vies geurtje afgeeft, zelfs nadat je het hebt gereinigd. Om daar definitief korte metten mee te maken (en de geur niet gewoon te maskeren), kun je een Febreze Textielverfrisser Spray gebruiken. Dit product verstuif je gewoon op het tapijt of ander textiel om een aangenaam frisse geur in de kamer te brengen.

En jij, heb jij tips voor een goede reiniging van tapijten?

Zin in meer? Profiteer van al onze aanbiedingen op de producten van je lievelingsmerken.