5 natuurlijke remedies tegen constipatie


Welzijn
11/05/2021
Constipatie kun je zonder geneesmiddelen makkelijk verhelpen met deze 5 natuurlijke laxeermiddelen.

Natuurlijke remedie tegen constipatie 1: vezels

Eet meer vezelrijke voeding! Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen:

  • Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.)
  • Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)
  • Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
  • Vruchten van olieplanten (amandelen, hazelnoten, noten enz.)

Natuurlijke remedie tegen constipatie 2: beweging

Elke vorm van lichaamsbeweging of sport is aan te raden tegen verstopping. De buikspieren dragen immers veel bij tot het evacueren van de ontlasting. Eenvoudige activiteiten als wandelen, joggen, zwemmen en alle sporten die de buikspieren aanspreken hebben het gewenste effect! Meld je aan voor Zin in Meer en surf door onze vele tips onder het kopje ‘Welzijn’ om nog meer ideeën te vinden.

Natuurlijke remedie tegen constipatie 3: water

Voldoende water drinken (ongeveer anderhalve liter per dag) is essentieel voor je gezondheid, maar in het bijzonder voor het goed functioneren van je stoelgang. Neem de gewoonte aan om elke ochtend een groot glas water te drinken, meteen na het opstaan. Kies daarvoor bij voorkeur water met een hoog magnesiumgehalte. Water verzacht de stoelgang en bevordert op die manier de doorvoer. Als de smaak van gewoon water je tegenstaat, varieer dan met onze detox kruidendrankjes! Ook wanneer je fysieke inspanningen levert, moet je niet vergeten je lichaam geregeld te hydrateren: neem kleine slokjes in plaats van in één keer veel te drinken aan het einde van de inspanning.

Natuurlijke remedie tegen constipatie 4: droge vruchten

Droge vruchten zijn uitstekende tussendoortjes, veel beter dan koekjes, en ze helpen je ook in de strijd tegen constipatie. Zorg dat je in je tas altijd een van de volgende gedroogde vruchten kunt terugvinden, voor wanneer er een hongergevoel opkomt en het nog geen tijd is voor de volgende maaltijd:

  • Pruimen
  • Abrikozen
  • Dadels
  • Rozijnen
  • Vijgen

Natuurlijke remedie tegen constipatie 5: buikmassage

Om je stoelgang te stimuleren kun je zelf je onderbuik masseren. Daarvoor kun je zitten of gaan liggen. Masseer door je vingers zacht in ronde bewegingen over je buik te drukken. Begin bij je appendix (onderaan rechts), klim op naar je ribben en ga door naar andere kant van je buik.

Andere tips om constipatie te bestrijden

Om constipatie op de lange termijn te vermijden mag je nooit te lang ophouden en de drang tot ontlasting niet te lang negeren. Dat geldt vooral als je makkelijk bij een toilet kunt komen. Een vast tijdstip bepalen is eveneens een manier om je darmen te wennen en je stoelgang makkelijker te maken!

Als je verstopping ondanks deze natuurlijke hulpmiddeltjes blijft aanhouden, spreek er dan over met je huisarts. Bij vrouwen kunnen constipatie, winderigheid en buikpijn ook te maken hebben met het premenstrueel syndroom. Als de verstopping aanhoudt tijdens je ongesteldheid, voel je je misschien meer op je gemak met een maandverband, zoals het Always Platinium Maandverband, dan met een tampon.

En jij, heb jij weleens een natuurlijk laxeermiddel toegepast?