Pijn in je nek: 4 remedies uit grootmoeders tijd


Welzijn
10/02/2023
Heb je last van pijnlijke nekwervels? Wij vertellen je welke remedies uit grootmoeders tijd de pijn kunnen verlichten.

Remedie 1: warmte

Het aanbrengen van een warmtebron om de pijn te verlichten is een bekende natuurlijke remedie, die ook werkt als je last hebt van een stijve nek of cervicale pijn (nekpijn). Het lokaal aanbrengen van bijvoorbeeld een warmwaterkruik of een pijnstillende thermische patch zal een ontspannend effect hebben op je spieren.

Remedie 2: zelfmassage

Het oude gezegde ’zelf gedaan, is wel gedaan’ gaat voor iedereen op. Een kleine zelfmassage van je nekwervels bij het opstaan, het slapengaan of in de loop van de dag kan de pijn sterk verlichten.

Wrijf eerst je handen om ze op te warmen. Je wijsvinger, middelvinger en ringvinger zijn de drie belangrijkste vingers voor een zelfmassage van je nekwervels. Masseer je monnikskapspier door met je vingers van voor naar achter te glijden en klim geleidelijk op tot aan je nek. Geef aandacht aan beide zijkanten van je nek door je spieren onder je vingers te laten rollen tot aan de basis van je schedel, waar je kleine ronde bewegingen kunt maken.

Zodra de pijn te sterk wordt, doe je een zelfmassage terwijl je op een stoel zit of op je rug ligt. Je kunt ook profiteren van een douche om je schedel volledig te masseren, waarbij je lang aandacht schenkt aan je nekwervels. Versterk het effect van je massage met de frisse muntgeur van Head & Shoulders Menthol Fresh Shampoo.

Remedie 3: essentiële oliën

Als je regelmatig pijn voelt in je nek en schouders, heb je eerst en vooral behoefte aan anti-stresstips om jezelf te verwennen. Wanneer je aan een zelfmassage begint, verwarm je de spieren door essentiële oliën aan te brengen, die bekend staan voor het verlichten van nekpijn. Dit zijn de meest ontspannende en ontstekingsremmende oliën:

  • Essentiële olie van gaultheria procumbens, ook wel bergthee genoemd, verzacht spierkrampen;
  • Essentiële olie van pepermunt verlicht de pijn en geeft een fris gevoel;
  • Essentiële olie van lavendel is ontstekingsremmend en vermindert stress.

Wees voorzichtig met essentiële oliën, want je mag ze maar in kleine hoeveelheden gebruiken. Vraag je apotheker om advies voordat je ze toepast. Je zult ook een basisolie nodig hebben, zoals zoete amandelolie, waar je het voorgeschreven aantal druppels van de meest aangewezen essentiële olie aan toevoegt.

Remedie 4: spierversterking

De laatste tip die we je meegeven om pijn in je nekwervels te verzachten, is een sportieve remedie! Warm je nekspieren op zodra je wakker wordt. Dat doe je door langzaam ja en nee te knikken met je hoofd en daarna je hoofd enkele keren in beide richtingen in een cirkel te draaien. Herhaal deze oefening een paar keer in de loop van de dag, vooral als je lang in dezelfde houding blijft zitten.

Versterk de spieren in je schouders en rug, want die helpen je om zonder pijn in je gebruikelijke houding te blijven zitten. Zwemmen is ideaal om deze spieren op een zachte manier te trainen, maar dat kan ook met spieroefeningen waarvoor je halters of elastieken gebruikt.

Mis geen enkele haarverzorgingstip of kortingsbon op je lievelingsmerken en meld je aan bij Zin in meer!

En jij, wat zijn jouw remedies tegen pijn in je nek?