Koffie in 7 weetjes: da’s straf!


Welzijn
30/11/2018
De wereld van koffie is fascinerend. Lees hier 7 koffieweetjes die grappig, leerrijk en straf zijn. Neem je er snel een koffietje bij?

Geen mens, maar een dier is de ontdekker van koffie. In de 9e eeuw was geitenhoeder Kaldi op weg met zijn kudde geiten. Hij zag dat de dieren zich vreemd gedroegen na het eten van de koffievruchten. Ze begonnen zelfs te dansen! Dit wou hij zelf proberen en at van de koffie. De rest is geschiedenis. Waar of niet? Dit verhaal werd pas in de 16e eeuw neergeschreven, dus twijfelachtig.


Een koffieboon is eigenlijk geen echte boon. Het zijn de pitten van een rode koffiebes die groeien aan struiken. De smaak van de vrucht wordt beschreven als zoet en licht. Als een mengeling van een watermeloen met een perzik en een vleugje honing.


Wereldwijd bestaan er 60 soorten koffie. Slechts drie daarvan zijn geschikt voor consumptie: de Robusta-, Liberica- en Arabicaboon. Arabica is de populairste van de drie koffiesoorten en dekt 70 procent van de huidige koffiemarkt. Arabica bevat ook minder cafeïne dan Robusta. Liberica is minder populair en dekt maar 1 procent van de wereldwijde koffieproductie.


In Italië nip je op een zonnig plein van je cappuccino. In Ierland bestel je tijdens een avondje in een pub een Irish coffee. En tijdens je reis in Amerika kan je niet weerstaan aan een ijskoffie. Veel landen, veel verschillende soorten koffies. Italianen zullen vast wel de grootste koffiedrinkers zijn met al hun verschillende espresso’s en cappuccino’s. Mis! De grootste koffiedrinkers zijn de Noorderlingen. In Finland ligt de jaarlijkse koffieconsumptie per inwoner op 12 kg. Daarna volgen Noorwegen, IJsland, Denemarken, Nederland en Zweden.


Kopi Loewak is de duurste koffie ter wereld. Het productieproces is erg speciaal. De loewak eet zijn buikje rond met rode koffiebessen. Deze katachtige kan de pitten van de koffiebessen niet verteren en poept ze weer uit. Van deze gefermenteerde bessen maken de koffieboeren vervolgens koffie. Door het proces in de maag en darmen van de loewak krijgt dit soort koffie zijn unieke smaak.


Even tot rust komen met een caffé latte en een koekje? Yes, please! Een studie heeft onthuld dat cafeïne je naar zoet doet smachten. De stof neemt een beetje zoetheid van de lekkernij weg, waardoor je er net nog meer van wil. Het koekje smaakt door de cafeïne subtieler, wat aangenamer is voor je smaakpapillen.


Tip! Van een overheerlijke appeltaart tot vanillekoekjes: aan deze verleidingen kan geen zoetebek weerstaan.


Wereldwijd worden er elk jaar meer dan 500 miljard kopjes koffie gedronken. Wist je dat meer dan de helft hiervan ‘s ochtends tijdens het ontbijt is? Da’s een energieke start van je dag!


Krijg je maar niet genoeg van koffie? Lees dan zeker ook het artikel waarin we de positieve én negatieve effecten van koffie drinken bekijken. Een must-read voor koffieliefhebbers.