Gezonde en gevarieerde voeding voor het hele gezin


Welzijn
22/02/2023

Gezonde en gevarieerde voeding voor het hele gezin

Hoe eet je gezond met het hele gezin? Ontdek eenvoudige en effectieve manieren om gezonde en smakelijke maaltijden te creëren die zowel jong als oud zullen waarderen!

Het behouden en vinden van de juiste balans tussen gezond eten, werk en gezin is niet eenvoudig, vooral niet als je jonge kinderen hebt. Maar met een beetje creativiteit en een goede planning kun je van deze uitdaging een leuke ervaring voor het hele gezin maken! Door samen te werken aan het samenstellen van verschillende gerechten en boodschappenlijstjes, kun je aan alle voedingsbehoeften en wensen van het hele gezin voldoen. Maar we oordelen niet: het is gezond om af en toe een beetje te cheaten om de dag erna de draad weer op te pakken.

 

Beperken van zwaar bewerkte producten

Door te kiezen voor onbewerkte en pure producten, kun je er zeker van zijn dat je precies weet wat je op je bord legt en of dit een gezonde en verantwoorde keuze is. Bewerkte producten zijn vaak te zout, te zoet, te vet en kunnen additieven, kleurstoffen en conserveringsmiddelen bevatten. Slechte eetgewoonten kunnen leiden tot tekorten en overgewicht, vooral bij jongeren.

Maar laten we eerlijk zijn, als je een heel gezin te voeden hebt, zijn kant-en-klare producten handig en kinderen zijn er vaak dol op. Dus als je toch het favoriete gebak van de kinderen moet kopen, zorg er dan voor dat je de ingrediëntenlijst controleert om de risico's te beperken. Er bestaan apps waarmee je de voedingswaarde van een product kunt berekenen door de barcode te scannen (dit soort apps zijn er ook voor cosmetische producten).

 

Geef de voorkeur aan rauwe, volledige, verse en seizoensgebonden producten.

Zoals je ziet, raden we je aan zo min mogelijk bewerkte producten te kopen om thuis te bereiden. Voor een maximale voedingswaarde kies je voor rauwe en verse producten: boerderijproducten (eieren, kip, enz.), volle granen, seizoensfruit en -groenten, enz.
Je kan er een gewoonte van maken om als gezin naar de markt te gaan? Dit is een goede manier om kinderen bewust te maken van gezonde en gevarieerde voeding. Laat ze zelf groenten uitzoeken bij de marktkraampjes en maak de maaltijd samen klaar!

Let op: agressieve kookmethodes zoals frituren beschadigen de vitamines die van nature in groenten zitten. Kies voor rauwe groenten (als je lichaam ze goed verteert) en zachte bereidingswijzen zoals stomen.

 

Stel een gevarieerde maaltijd samen

Waar je lichaam behoefte aan heeft, hangt af van je leeftijd en levensstijl. Er zijn echter enkele basisregels die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je een gevarieerde maaltijd krijgt.

Begin door je bord volgens deze verhoudingen in te delen: 
1/2 groenten
1/4 zetmeelrijke voedingsmiddelen (granen, peulvruchten, aardappelen)
1/4 eiwit (dierlijk en/of plantaardig)

Als nagerecht kan je kiezen voor een zuivelproduct en de voorkeur geven aan suiker die van nature in fruit zit. Zorg dat je als volwassene tijdens de maaltijd en over de gehele dag goed gehydrateerd blijft door 1,5 tot 2 liter water te drinken. Vermijd frisdrank en beperk de consumptie van vruchtensap, omdat dit vaak een hoge hoeveelheid suiker bevat. 

En voor gezonde ontbijtideeën, ga hierheen!

 

Gevarieerde maaltijden voor de hele week voorbereiden

Een gezonde voeding, met een goede balans en diversiteit, is essentieel voor een goede gezondheid. Maar het vinden van de tijd om gezonde en gevarieerde maaltijden te bereiden kan een uitdaging zijn, gezien de drukte van werk en familieverplichtingen. Een effectieve oplossing hiervoor is om je maaltijden te plannen en voor te bereiden voor de hele week. Door vooruit te plannen, kun je ervoor zorgen dat je voedsel gevarieerd is en voorkom je ook voedselverspilling door slimmer boodschappen te doen.

Wat ga jij deze week koken?
 

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3