Waarom slow cooking zo interessant is


Welzijn
11/05/2021
Wordt het niet eens tijd om het langzaamaan te gaan doen? Slow living is ook de tijd nemen om rustig te koken en te eten!

Slowfood en de slowcooker

Je weet natuurlijk wat fastfood is, maar heb je al horen spreken over slowfood? Dat is een internationale beweging die door een Italiaan in het leven werd geroepen. De slowfoodbeweging wijst elke industriële productie van voedsel af en geeft de voorkeur aan lokale gewassen en dieren met een correcte vergoeding van de producenten. De groep wil het publiek ook opnieuw vertrouwd maken met de authentieke smaak van kwalitatief voedsel. Als logo kozen ze, toepasselijk, een slak! De beweging nodigt eveneens uit om tijd te nemen voor het samen genieten van een lekkere maaltijd.

Wil je meedoen? Veel restauranthouders delen de waarden van slowfood en ontvangen je zowat overal in Europa om de beweging in grote lijnen uit te leggen. Ook veel Belgische koks hebben zich aangesloten. Wil jij zelf ook het principe toepassen, in je eigen keuken? Kies dan producten die ‘goed’, ‘schoon’ en ‘eerlijk’ zijn: lokaal geproduceerd, seizoensgebonden en met een eerlijke prijs voor consument en producent. En neem vooral de tijd om ze te bereiden in een slowcooker!

De voordelen van langzaam stoven

Omdat het zo makkelijk is om voedsel snel in de magnetron klaar te maken, vergeet je de waarde van de traditionele keuken en vooral de magie van de stoofpot, die in het Engels trouwens slow cooker heet! Een stoofpot gebruik je om heel langzaam en op lage temperatuur heerlijke ragouts, soepen of ratatouille te maken. Bovendien vergt het niet veel werk om de ingrediënten rustig te laten stoven, terwijl je er niet vaak naar om hoeft te kijken.

Hoe trager je kookt, des te lekkerder zijn je gerechten! Met zo’n stoofpot kun je niet alleen makkelijker en lekkerder koken, hij is ook makkelijk te reinigen. Na de afwas heb je met enkele pufjes Mr. Proper Spray ook de keuken in een wip weer proper!

Ideeën voor gestoofde gerechten

Om de overschakeling naar slow cooking makkelijker voor je te maken, krijg je van ons enkele ideeën voor stoofpotjes met vlees zoals pot-au-feu, kalfsragout, chili, stoofvlees, coq au vin, maar ook vegetarische stoofschotels zoals ratatouille, tajine van groente, curry met zoete aardappel of een ‘dahl’ met peulvruchten uit de Indiase keuken!

De klassieke stoofschotels zijn perfect voor de winter en makkelijk klaar te maken. Ze bevatten veel voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Je kunt er een persoonlijke toets aan geven door ze op smaak te brengen met een variatie van kruiden.

En jij, aan welke stoofschotels geef jij de voorkeur?

Zin in Meer? Print de kortingsbonnen van verschillende merken.