Een tampon aanbrengen en verwijderen, hoe doe je dat het best?


Welzijn
29/10/2019
De allereerste keer een tampon aanbrengen kan onoverkomelijk lijken. Met onze aanwijzingen lukt het van de eerste keer.

Hoe breng je een tampon zonder inbrenghuls aan?

Als je kiest voor tampons zonder inbrenghuls, verwijder je de plastic film en denk je eraan het touwtje los te trekken voor je aan het inbrengen begint. Trek je schaamlippen uit elkaar, leg de top van je wijsvinger op de onderkant van de tampon en plaats de bovenkant van de tampon op de opening van je vagina, terwijl je er goed op let het touwtje niet mee met de tampon naar binnen te drukken. Het touwtje moet buiten blijven om de tampon makkelijk uit je lichaam te kunnen trekken. Ontspan jezelf en duw de tampon volledig in je vagina. Verwijder voorzichtig je vinger. Als je hinder ondervindt, zit de tampon waarschijnlijk niet diep genoeg en moet je opnieuw beginnen.

Hoe breng je een tampon met inbrenghuls aan?

Voor meisjes die voor het eerst een tampon aanbrengen raden we aan een tampon met inbrenghuls te kiezen. Het ronde uiteinde van sommige inbrenghulzen, zoals de Tampax Pearl Compak tampons met inbrenghuls, maakt het aanbrengen veel makkelijker. Rol het touwtje los, zorg ervoor dat het buiten blijft en breng de externe huls in je vagina. Zodra dit gedeelte is ingebracht, duw je de interne huls in de externe huls: nu zit de tampon op zijn plaats! Je hoeft nu alleen nog maar de inbrenghuls voorzichtig te verwijderen, terwijl je er blijft op letten dat het touwtje uitwendig blijft.

Hoe lang mag je een tampon laten zitten?

Laat een tampon nooit langer dan 8 uur zitten. Vervang hem elke 4 tot 6 uur, afhankelijk van de intensiteit van je menstruatie. In het begin moet je misschien een beetje zoeken om te weten hoe je een tampon gebruikt, welk type ideaal is voor jou (normaal, super, super plus …) en hoe lang je hem laat zitten. In het begin is het veiliger om ook een inlegkruisje te gebruiken. Laat een tampon nooit langer dan 8 uur zitten.

Hoe verwijder je een tampon?

Het verwijderen van een tampon is makkelijker dan het aanbrengen. Alle tampons zijn voorzien van een touwtje, waar je zachtjes, maar met vaste hand aan trekt, zodat de tampon volgt! Net zoals bij het aanbrengen van de tampon, vergeet je niet je handen te wassen voor het verwijderen ervan. En natuurlijk ook erna. Gooi de gebruikte tampon vooral niet in de wc, maar in de vuilemmer.

En jij, heb jij nog andere tips voor het goed aanbrengen van een tampon?

Meld je aan bij Zin in meer om geen enkele tip te missen en al onze exclusieve aanbiedingen te vinden!