8 goede redenen om België te bezoeken


Gezin
3/01/2023

8 goede redenen om België te bezoeken

België is het kloppende hart van de Europese Unie, maar het is ook een land vol creativiteit, bakermat van de Vlaamse kunst en de strip. Vol van lekkernijen ook zoals de beruchte Belgische frieten en de pralines. En je kunt het allemaal gemakkelijk ontdekken dankzij een uitzonderlijk spoorwegnetwerk.

#1 Vanwege Brussel, hoofstad van de Europese Unie

Brussel huisvest de belangrijkste Europese instellingen zoals het Europese Parlement en de Europese Commissie die debatteren en beslissingen nemen over de te volgen politiek in de 27 lidstaten. Maar Brussel is eveneens een bruisende hoofdstad met een rijk aanbod aan kunst, cultuur en geschiedenis en waar 45 verschillende nationaliteiten naast elkaar leven.

Wist je dat de Europese wet voor het klimaat er naar streeft in 2021 koolstofneutraliteit op te nemen in de wetgeving van de Unie? Dit betekent dat tegen 2050 de emissie van alle landen van de Europese Unie samen netto nul moet bedragen.

#2 Vanwege zijn fietsroutes

Dankzij zijn gematigd reliëf is dit “vlakke land” een waar paradijs voor de fietsliefhebbers; het beschikt over 14.500 km fietspaden daar waar het land zelf maar 280 km lang is. Ze lopen in Wallonië, van het noorden tot het zuiden, van de kust tot aan de Ardennen. Zo kun je bijvoorbeeld de fietsroutes van de RAVeL, die werden aangelegd langs oude spoorlijnen, volgen.

Lees ook | 9 duurzame activiteiten om te doen tijdens de vakantie

Wist je dat Koning Philippe zelf, Eddy Merckx de beste wielrenner aller tijden noemde?

#3 Vanwege zijn monumenten

Manneken Pis is het symbool van Brussel en meer algemeen van de typische humor en eigenzinnige manier van denken van de Belgen. Het beeldje is ongeveer 50 cm hoog en stelt een ondeugend jongetje voor dat urineert! Verder is er het Atomium, een stalen constructie van 102 meter hoog die werd ontworpen als een eerbetoon aan de wetenschap en de vooruitgang ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1958.

Wist je dat Manneken Pis sinds zijn creatie in 1619 al meer dan 1000 verschillende kostuums aantrok om allerhande soorten evenementen te vieren?

#4 Vanwege zijn legendarische lekkernijen

Begin bij het ontbijt met koffiekoeken, zoete koeken met rozijnen of gevuld met banketbakkersroom, of met kramiek (briochebrood met rozijnen). Proef daarna bij het middagmaal de befaamde Belgische frieten, gemaakt met bintjes-aardappelen en twee keer gebakken om zo de perfecte krokante buitenkant en zachte binnenkant die smelt in de mond te bekomen. Probeer bij het vieruurtje zeker de Belgische chocolade, waarvan de praline het pronkstuk is. Verder staat België bekend om de kwaliteit en variëteit van zijn bieren, die zijn opgenomen op de Unesco lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Wist je dat de praline in België werd uitgevonden door apotheek Jean Neuhaus? Hij kwam op het idee om de medicijnen voor zijn klanten te verpakken in een laagje chocolade.

#5 Vanwege de architectuur

In Brussel, kun je over de vermaarde Grote Markt met vlakbij de gotische kathedraal, die ‘s avonds prachtig wordt verlicht, wandelen of je kunt er in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, die tot de oudste van Europa behoren, flaneren. Ook de moderne architectuur blijft niet achter met de vele huizen in Art Nouveau stijl, zoals het huis van architect Arthur Nelissen, ook gekend als de Villa Beau-Site of de gebouwen van architect Victor Horta. In Bouillon in het zuiden van het land, kun je het Kasteel van Bouillon, één van de meest indrukwekkende vestigingen in Europa, binnentreden. In Vlaanderen kun je dan weer het rijke middeleeuwse verleden van de stad Brugge, het Venetië van het noorden, bewonderen.

Wist je dat het Hotel Tassel in Brussel vaak wordt beschouwd als het eerste echte Art Nouveau gebouw?

#6 Vanwege zijn spoorwegnetwerk

Van bij zijn onafhankelijkheid in 1830 koos België voor de trein eerder dan voor de scheepvaart. België grenzend aan de Nederlanden :waar grote stromen het land doorkruisen tot aan de Noordzee, van zich afgeschud. Vandaag is het spoornetwerk één van de dichtste van Europa met InterCity treinen voor langere afstanden en de Suburban of S-trein rond de grote steden. Verder zijn er de ICT treinen die je naar de belangrijkste toeristische sites zoals bijvoorbeeld de Ardennen, met zijn rivieren befaamd voor het kajakken, brengen.

Wist je dat de eerste spoorlijn voor stoomtreinen in Europa in 1835 in dienst werd gesteld in de provincie Antwerpen? Stoomlocomotieven reden er tussen Brussel en Mechelen.

#7 Vanwege de kunst

In Brussel, kun je naar een spektakel met houten marionetten gaan kijken in het Koninklijk Poppentheater Toone, of een bezoek brengen aan het Magritte - één van de grootste schilders van het surrealisme - Museum of het Stripmuseum. Maar België is ook één groot openluchtmuseum met pittoreske landschappen die een heuse inspiratie waren voor de Vlaamse Meesters. In het hartje van Antwerpen kan je trouwens ook een kijkje gaan nemen in het geboortehuis van de Rubens, dé bekendste schilder uit de Vlaamse barok.

Wist je dat de schilder Jan van Eyck wellicht de bekendste van de Vlaamse Meesters is? Met name dankzij het befaamde schilderij van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw.

#8 Vanwege zijn badplaatsen

De Haan, een badplaats afgezoomd door duinen, bevindt zich ten noordoosten van Oostende die dan weer de meest levendige stad van de Belgische kust is die o.a. de Amerikaanse zanger Marvin Gaye inspireerde. Net voor de Nederlandse grens vind je Knokke-Heist en het prachtige Zwin, een natuurreservaat van waaruit je vogels kunt observeren.

Wist je dat de Belgisch-Nederlandse grens het natuurreservaat het Zwin doorkruist?

Lees ook | 7 goede redenen om Nederland te bezoeken

Wanneer je België bezoekt, ontdek je een exceptioneel land, zowel voor zijn rijke cultuur als voor de levenslust en de humor die je er aantreft!