Hoe organiseer je een familievakantie voor een klein prijsje?


Thuis
19/07/2023

Hoe organiseer je een familievakantie voor een klein prijsje?


Ga je met het hele gezin op vakantie en wil je het iedereen naar de zin maken binnen je budget?


Het is altijd mogelijk om dierbare zomerherinneringen te creëren, zelfs als je bezuinigt. Het belangrijkste is om samen te zijn! Hier zijn de vragen die je jezelf moet stellen (en, nog belangrijker, onze antwoorden!) om positief te blijven. 

 

Waar kijken we naar uit op vakantie?

 

- Begin met deze eenvoudige vraag. Om hem te beantwoorden, neem je een vel papier, een pen en schrijf je alles op. De details van je laatste vakantiebudget, eventuele onnodige uitgaven, waar je echt van genoten hebt, eventuele spijt die je hebt gehad en wat je dierbaarste herinneringen waren. Het doel? Maak een eerste schatting van je budget, zodat je je uitgaven kunt categoriseren en een vakantie kunt samenstellen waar je echt van zult genieten.

- Betrek het hele gezin bij dit creatieve proces zodat het past bij de familiegeest. Ga samen zitten en stel 3 kolommen op: "Zeker doen", "Als het kan" en "Niet doen". Op die manier kun je zien waar je hart naar uitgaat. 

- Het belangrijkste is om vooruit te denken en je te organiseren. Gun jezelf de tijd om alle opties te bekijken, te vergelijken en te ontleden, zodat je de juiste keuze kunt maken. Gebruik prijsvergelijkers om de beste prijzen voor jou te vinden.


💡Slow travel is een manier van reizen waarop jij je meer focust op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hierbij neem je voor alles wat je doet de tijd, zodat je optimaal kunt genieten. Door minder te doen maar wel beter, bespaar je ook geld.


Wanneer gaan we weg? 

 

- De dalperiode: we zijn ons ervan bewust dat het niet altijd mogelijk is om buiten de schoolkalender weg te gaan, maar als het kan, bespaar je veel geld door buiten het seizoen te gaan. 

- Eén of twee dagen minder: dat is de keuze van 60%¹ van de Fransen deze zomer 2023. Een dag minder op vakantie betekent honderd euro meer in de portemonnee. 

- Boek op het laatste moment: de prijzen zijn dan lager en misschien vind je wel dat zeldzame pareltje. Als het idee van haast een beetje te stressvol is, kun je ook profiteren van promotieperiodes, zoals tijdens de uitverkoop of Black Friday. 

- Buiten het weekend: probeer op maandag of vrijdag terug te reizen. Het verschil in treintarieven zal niet enorm zijn, maar een beetje extra hier en daar is mooi megenomen voor je vakantie! Met de auto: vermijd rode en zwarte weekenden: in de file verbruik je twee tot vier keer zoveel brandstof². Auw!


💡Download een app die je uitgaven bijhoudt, een goede tip om je budget in de gaten te houden! 


Waar gaan we heen?

 

- België: het is tijd om de wegen van ons mooie land te verkennen. Van zuid naar noord, van oost naar west, geen van onze regio's is hetzelfde en toch hebben ze één ding gemeen: ze zijn allemaal zo charmant. 

- Europa: als je je horizon wilt verbreden, ligt het continent vol met landen waar je nieuwe culturen kunt ontdekken.

- Rustige bestemmingen: kies voor minder bekende, minder toeristische plaatsen. De prijzen zullen betaalbaarder zijn en je bevindt je in de perfecte omgeving om te kunnen ontspannen.


Denk in het buitenland aan wisselkoersen en bankkosten. Elk land heeft zijn eigen fooienbeleid, dus ook hier moet je niet raar opkijken, want de rekening kan al snel hoog oplopen. 


Hoe komen we er?

 

- Het vliegtuig: lees de kleine lettertjes als je je vlucht boekt. Het gewicht van koffers, toeslagen, services aan boord kunnen de prijs van je ticket behoorlijk op laten lopen!

- De auto: een auto geeft je totale bewegingsvrijheid, maar benzine, parkeren en het risico op pech kunnen je budget behoorlijk beïnvloeden. Zijn je kleintjes snel verveeld op de snelweg? Bekijk onze ideeën om ze bezig te houden in de auto. 

- De trein: een uitkomst voor je bankrekening en je gemoedsrust, je hoeft alleen in te stappen. Siësta, reisspelletjes of een praatje langs de rails, het is allemaal aan jou.

- De nachttrein: halveer de kosten! Je bespaart een overnachting en komt toch fris op je bestemming aan, klaar voor avontuur! 

- Autodelen: de gezamenlijke economie is helemaal in en het is niet moeilijk om te zien waarom: de kosten worden gedeeld en je leert andere reizigers kennen.


Neem snacks mee voor onverwachte trek. Ze zullen je ervan weerhouden om eten te kopen op het vliegveld, in het treinstation en bij de tankstations langs de snelweg, waar de prijzen hoger liggen. 


Waar slapen we?

 

- De jeugdherberg: als je van plan bent om je dagen in de buitenlucht door te brengen, is de jeugdherberg een voordelige oplossing. 

- Kamperen: in een tent, bungalow of camper heb je alle comfort voor een avontuurlijke vakantie (zelfs voor beginners)! 

- Acommodatie verhuur: combineert comfort, vrijheid en lage prijzen. 

- Hotels: halfpension of volpension, het arrangement betaalt zichzelf snel terug! (Vergeet niet om de toeristenbelasting die in sommige landen van toepassing is in je budget op te nemen). 

- Woningruil: accommodatie neemt vaak het grootste deel van het budget in beslag, dus door naar een privéwoning te gaan (en hen de sleutels van jouw woning te geven) kun je een aardig bedrag besparen.

- Het busje: als je een echte avonturier bent zul je dol zijn op het leven in een busje. Je kunt zelfs gratis parkeren (op bepaalde gespecialiseerde websites) of bij een plaatselijke bewoner.


💡 Huis-sitten is, net als babysitten, zorgen voor... een huis! Je kunt van het huis genieten terwijl je betaald wordt, dus dat is mooi meegenomen. 


Wat gaan we doen?

 

- Wandelingen: voor kleine beentjes die net leren lopen of doorgewinterde wandelaars, er zijn wandelingen die toegankelijk zijn voor alle niveaus. Als algemene regel geldt: maak gebruik van de buitenlucht voor gratis activiteiten, van de bergen tot de kust, meren en natuurgebieden, er is genoeg te doen.

- Steden verkennen: straten, parken, tempels, kerken, kastelen, culturele bezienswaardigheden... Je kunt zelfs een schattenjacht organiseren met je kinderen om het leuk te maken.

- Museumbezoek: veel musea hebben speciale tarieven voor kinderen. En als je denkt dat ze zich gaan vervelen, lees dan ons advies over hoe je ook met kinderen van een museum kunt genieten.

- Het toeristenbureau: zij geven je een lijst met seizoensgebonden festiviteiten, zodat je ideeën kunt opdoen.


💡 Boek je tickets op voorhand op het internet, er gelden vaak gereduceerde prijzen en het is altijd de moeite waard. 


Wat eten we?

 

- Streetfood: royale porties, minimumprijzen, en een ervaring die de smaakpapillen van het hele gezin zal plezieren.

- De markt: als je je gezin kunt motiveren om bij zonsopgang de markt af te struinen, zul je erachter komen dat de lokale producten goedkoper én lekkerder zijn. 

- Picknicken: voor een tussendoortje of een welverdiende pauze maak je wat seizoensgebonden sandwiches en salades. Je zult een geweldige tijd hebben zonder veet te hoeven betalen.


Heb je een beetje dorst? Neem altijd een herbruikbare waterfles mee. Je kunt hem vullen bij talloze drinkwaterpunten zodat je zuinig en milieuvriendelijk bezig bent!


Een gezinsreis organiseren met een budget betekent ook dat je je opnieuw moet concentreren op het doel van vakantie: ontmoetingen en momenten van vreugde waarderen. Vind je balans en laat altijd ruimte over voor het betoverende onverwachte. Als je budget dit jaar te krap is en je de vakantie thuis doorbrengt, hebben we een heleboel ideeën voor dingen die je kunt doen om toch een leuke tijd te hebben.


Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3