Hoe verwijder je vlekken uit verkleurde was?


Thuis
31/05/2023

Je opent de wasmachine en ontdekt dat een kledingstuk vlekken heeft... Geen nood: volg ons advies en herstel je was!

 

Tip voor bevlekte kleding #1: Scheid de was snel

Zodra je het onheil beseft, moet je snel handelen. Identificeer het kledingstuk dat bevlekt is en scheid het onmiddellijk van de andere kledingstukken. Strijk of droog je kleding niet, want dat maakt de situatie alleen maar erger.

Tip voor bevlekte kleding #2: Bleekmiddel 

Waarschuwing: deze tip werkt alleen op witte was! 

Controleer voordat je deze methode probeert het etiket van het kledingstuk dat je wilt verwijderen. Als je een driehoek ziet met een kruis erop, of met twee schuine strepen, moet je geen bleekmiddel gebruiken: ga naar de volgende tip. 

 

Is de driehoek daarentegen leeg en niet doorgestreept, dan kun je wel bleekmiddel gebruiken: zet twee bakken klaar, één met heet water en bleekmiddel (één dopje per liter water), en de andere met koud water. Dompel het wasgoed in de bleekbak en bekijk het door te roeren met een houten voorwerp. Zodra je een kleurverandering ziet (dit kan heel snel gaan) of de vlekken vervagen, haal je het doek eruit en dompel je het in het bassin met koud water. Herhaal dit zo vaak als nodig en was het kledingstuk vervolgens in de machine met een ecodosis Dash 3in1 PODS. 


 

Tip voor bevlekte kleding #3: Zuiveringszout


Waarschuwing: deze tip werkt alleen op witte was!

Als je geen bleekmiddel kunt gebruiken op je bevlekte witte kleding: je kunt zuiveringszout (al dan niet van levensmiddelenkwaliteit) gebruiken. Net als bij de vorige methode doe je één of twee kopjes zuiveringszout in een bak. Als je wat in huis hebt, voeg dan een beetje bakpoeder toe voor een beter resultaat. Zodra de vlek weg is, was je, net als bij de vorige tip, je kleren gewoon met een dosis waspoeder.

Tip voor bevlekte kleding #4: Sodakristallen

Giet in een bak met heet water ongeveer een kom sodakristallen. Laat ze oplossen voordat je het kledingstuk in de bak legt. Laat de bevlekte kleding een of twee dagen in het bassin liggen zodat de vlekken verdwijnen. Als de tijd voorbij is en de vlekken zijn verdwenen, was je het kledingstuk in de wasmachine met een dosis wasmiddel. 

Om er zeker van te zijn dat je geen fout maakt met het wasprogramma, lees je hier hoe je de juiste temperatuur voor je kledingstuk kunt bepalen.

Tip voor bevlekte kleding #5: Laurier

Breng een pot vol water aan de kook en laat er een kwartier lang tien laurierblaadjes in weken. Verwijder daarna de blaadjes en dompel het bevlekte wasgoed onder in de pot. Laat weken tot het water koud is. Als de vlekken blijven, herhaal je dit zo vaak als nodig is. Vergeet tot slot niet de kleding in de wasmachine te wassen met wasmiddel.

 

Wat zijn jouw tips voor het verwijderen van vlekken uit kleding? 

 

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3