Hoe verwijder je de vlekken uit verkleurde was?


Thuis
18/03/2022
Je opent de wastrommel en ziet dat een kledingstuk heeft afgegeven op een ander? Wees gerust: met onze tips is het probleem snel verholpen!

Tip 1 voor verkleurde was: scheid het snel van de rest

Zodra je de ramp constateert, moet je snel ingrijpen. Scheid de verkleurde was onmiddellijk van het andere wasgoed. Was het niet opnieuw in de machine en doe het niet in de droger: dat zou de situatie alleen maar verergeren.

Tip 2 voor verkleurde was: bleekwater of witte azijn

Voor je deze methode probeert, die alleen maar werkt voor witte was, controleer je het label op het te ontvlekken kledingstuk: zie je een driehoek met een kruisje erin of met twee schuine strepen, dan mag dat kledingstuk niet in contact met bleekwater komen. In dat geval gebruik je witte azijn. Maar als je een lege driehoek ziet, kun je gerust met bleekwater aan de slag gaan.

Zet twee teiltjes klaar, met in het ene warm water en bleekwater (een dop per liter water) en koud water in het andere. Dompel de was in het teiltje met bleekwater en roer met een houten spatel. Zodra je een kleurverandering ziet (wat heel snel kan gaan), haal je het wasgoed eruit en dompel je het in het teiltje met koud water. Herhaal zo vaak mogelijk en was het kledingstuk vervolgens in de machine met een capsule Dash 3in1 PODS. Deze methode kun je ook toepassen met witte azijn (75ml per liter water) in plaats van bleekwater.

Tip 3 voor verkleurde was: kristalsoda

In een teiltje gevuld met warm water giet je ongeveer een kommetje kristalsoda. Laat de kristallen oplossen voor je het kledingstuk in het teiltje onderdompelt. Je moet de verkleurde was een of twee dagen laten weken voordat de vlekken verdwijnen. Was het kledingstuk daarna in de machine. Om nooit meer te wassen op de verkeerde temperatuur, ontdek je op hoeveel graden je kleding het best gewassen wordt.

Tip 4 voor verkleurde was: laurier

Vul een soepketel met water, breng het water aan de kook en laat er een tiental laurierblaadjes ongeveer een kwartier lang in trekken. Verwijder de laurierblaadjes, dompel het verkleurde kledingstuk onder in het water en laat staan tot het water koud is. Als de vlekken er daarna nog niet uit zijn, herhaal je dit procedé zo vaak als nodig. Zodra je klaar bent, moet je niet vergeten het kledingstuk in de machine te wassen.

En jij, wat zijn jouw tips om de vlekken uit verkleurd wasgoed te verwijderen?