Mediterraans dieet: beter eten, gezonder leven!


Welzijn
11/05/2021
Zin in een mediterraans dieet? Groot gelijk! Deze 8 kernprincipes komen je gezondheid ten goede door een aanpassing van je voedingspatroon.

Mediterraanse keuken: principes van dit ‘dieet’

Wanneer men spreekt over het mediterraans ‘dieet’, gaat het eerder over een bepaalde levenshygiëne en voeding, maar ook over beweging en een zeker levensritme. Essentieel in de mediterraanse voeding, om profijt te halen uit het veelbesproken mediterraans dieet, is dat je het accent legt op niet getransformeerd voedsel en dat je andere vetstofbronnen gaat gebruiken: stap definitief over naar olijfolie, eet meer avocado en vis...

De voedingspiramide van het mediterraans dieet ziet er zo uit:

  • De voedingsbasis is overduidelijk plantaardig: een grote verscheidenheid aan fruit en groenten, maar ook zaden, droge vruchten, verse kruiden en specerijen, volwaardige granen, brood van volle granen, en olijfolie natuurlijk! Bovendien ook veel peulvruchten: kikkererwten, linzen, droge bonen…
  • Een belangrijke plaats komt toe aan allerlei zeevruchten en weekdieren, die heel weinig vet bevatten, en ook vis die vol ‘goede’ vetzuren zit, zoals zalm en makreel.
  • Wit vlees, zoals kip of kalkoen, worden enkele keren per week gegeten, maar niet elke dag. Melkproducten komen ook voor in het mediterraans dieet, maar in mindere mate: melk, yoghurt en kaas worden niet elke dag geconsumeerd.
  • De punt van de piramide bestaat uit rood vlees en zoetigheden. Industrieel getransformeerde voeding komt helemaal niet voor in het mediterraans dieet. Je kiest dus alleen maar de beste, natuurlijkste producten, of in ieder geval degene die je zelf klaarmaakt (zoals deze appetijtelijke gazpacho van watermeloen bijvoorbeeld). Kortom, pas ook je levensritme een beetje aan
.

Voordelen van de mediterraanse keuken

De gunstige invloed van een mediterraans dieet op de gezondheid is al lang geen mysterie meer!

  • Mediterraans eten… vermindert het risico op diabetes type 2. De trage vertering van vezelrijke voeding voorkomt pieken in het bloedsuikergehalte en draagt bij tot het behoud van een stabiel gewicht.
  • Mediterraans eten… vermindert de gevallen van hartziekten en CVA. Als je minder vlees, alcohol en geraffineerde voedingswaren in je dagelijkse voeding opneemt, met een voorkeur voor een occasioneel glaasje rode wijn, maak je de beste kans om aan deze aandoeningen te ontsnappen.
  • Mediterraans eten… zorgt ervoor dat je actief blijft. Vanaf een bepaalde leeftijd draagt de kwalitatieve voeding in het mediterraans dieet bij tot het behoud van de spiermassa en zorgt het voor een afname met ongeveer 70% van de kwetsbaarheid die aan de ouderdom is toe te schrijven.
  • Mediterraans eten… draagt bij tot een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer. Studies suggereren dat het mediterraans dieet een positieve invloed heeft op de cholesterol- en suikergehaltes in het bloed en op de bloedsomloop in het algemeen, wat op zich ook al gunstig is om het risico op dementie en Alzheimer te beperken.
  • Mediterraans eten… ondersteunt de beperking van de ziekte van Parkinson. Hoe? Door het hoge gehalte aan antioxidanten in fruit, groenten en vis (de basisingrediënten van het mediterraans dieet) zorgt het voor vertraagde celoxidatie. Cellen oxideren sneller door onder meer stressfactoren. Het zuiders dieet zou het risico de ziekte van Parkinson op te lopen tot 50% kunnen verminderen.
  • Mediterraans eten… laat je langer en beter leven! Door de gunstige invloed op problemen in verband met bloeddruk, hart- en vaatziekten, degeneratieve ziekten enzovoort, zou het overschakelen naar een zuiderse levensstijl en mediterraans dieet het risico op overlijden met 20% terugschroeven, en dit op elke leeftijd!

Uiteraard geef je ook minder geld uit als je minder vlees en alcohol consumeert. Bovendien is een mediterraans leven ook een kwestie van ritme. Dit zijn bijvoorbeeld enkele nieuwe gewoonten om aan te kweken: de nodige tijd uittrekken voor het bereiden van de maaltijden, zonder bang te zijn voor de afwas na het eten, met het hele gezin samen aan tafel de tijd nemen om te eten, langzaam kauwen zodat je sneller verzadigd bent en kleinere porties opscheppen.

En jij, kom jij ook in de verleiding om over te schakelen op het mediterraans dieet?