Hoeveel stappen zou je elke dag moeten zetten en hoe tel je ze?


Welzijn
11/05/2021
Ontdek het aantal aanbevolen stappen per dag, hoe je ze telt en wat de bedoeling ervan is.

Hoeveel stappen moet je elke dag zetten?

Lange tijd werd geadviseerd dat 10.000 het dagelijks aantal stappen was om fit te blijven! Dit komt overeen met ongeveer 7 km. Wandelen heeft veel voordelen, maar 10.000 stappen per dag is voor veel mensen te hoog gegrepen, vooral voor diegenen die zittend werk doen. Het goede nieuws is dat een studie van de Harvard Medical School aangeeft dat 7500 stappen per dag al volstaan.

Hoe tel je het aantal stappen?

Om te weten hoeveel stappen je elke dag zet, twee oplossingen:

  • Uitgaande van het aantal kilometer en in functie van de vraag of jij kleine of grote stappen zet. De afmeting van een gemiddelde stap is 50 tot 80 centimeter. Als je stappen van 65 centimeter zet en je in de loop van de dag 5 km hebt gestapt, vermenigvuldig dan eerst het aantal km met 100.000 om de afstand in centimeter te krijgen – 500.000 dus - en deel dit getal door 65 om je gemiddelde aantal stappen over deze afstand te krijgen. In dit geval zijn dat dus ongeveer 7692 stappen.
  • Met een stappenteller of een app op je smartphone, die automatisch het aantal stappen opnemen die je in de loop van de dag doet en rekening houden met je lengte, die je vooraf hebt ingevoerd.

Wat er schuilgaat achter het aanbevolen aantal

Het geadviseerde aantal stappen dat je per dag zou moeten zetten is eigenlijk gewoon een aansporing om meer te bewegen! Als je geen tijd hebt om aan sport te doen, is het een idee om de afstanden die je gewoonlijk stapt wat langer te maken of te voet te gaan in plaats van een vervoermiddel te nemen. Als je niet van wandelen houdt, verwen jezelf dan met ritjes of de fiets!

De aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn trouwens bedoeld om mensen tot meer lichaamsbeweging, niet noodzakelijk tot meer stappen, aan te sporen en zijn aangepast volgens leeftijd:

  • Voor jongeren van 5 tot 17 jaar wordt aanbevolen om minstens een uur per dag aan matig tot hoog intensieve lichaamsbeweging te doen;
  • Voor volwassenen wordt geadviseerd om te zorgen voor tweeënhalf uur gematigde of een uur en een kwartier intensieve beweging per week.

 

Laat de omstandigheden je er niet van weerhouden om aan sport te doen: stop een intieme bescherming in je tas, zoals een tampon of een Always Platinum maandverband. Zo ben je altijd gereed om enkele kilometer te gaan stappen!

Zin in Meer? Print de kortingsbonnen op de producten van jouw lievelingsmerken.

En jij, weet jij hoeveel stappen je gemiddeld per dag doet?