Wat is zachte gymnastiek en welke voordelen hebben senioren erbij?


Welzijn
11/05/2021
De oosterse meditatie- en bewegingstechnieken hebben een gezonde invloed op oudere mensen. Ontdek de belangrijkste principes.

Waarom zou je aan zachte gymnastiek doen?

Het belangrijkste streefdoel, wanneer je aan zachte gymnastiek doet, is lichamelijk en psychisch welzijn. Ongeacht je leeftijd, beoogt het beoefenen van een zachte gymtechniek een verbetering van je evenwicht, coördinatie en lenigheid. Hierbij wordt steeds rekening gehouden met de fysieke capaciteiten van elk individu. Dat is dan ook de reden waarom het beoefenen van een zachte gymnastiek uiterst aanbevelenswaardig is voor ouderen. Na je vijftigste een fysieke activiteit beoefenen, is niet altijd evident. Maar met een zachte gymnastiek – wat in ieders bereik ligt – worden de spieren op langzame manier weer aan het werk gezet. Dat gebeurt op diepgaande wijze, zonder te forceren en zonder prestatiegerichtheid. Het accent ligt ook op de ademhaling. Zachte gymnastiek is geschikt voor iedereen die zijn lichaam wil stimuleren, zonder het te traumatiseren.

Als resultaten van het beoefenen van een zachte gymnastiektechniek krijg je hernieuwde energie, verzachting van pijn en een algemeen gevoel van welzijn. Deze effecten constateer je al vrij snel met een minuut of twintig per dag of twee of drie lessen per week. De bewegingen werken in op je lichaam, maar ook op je geest. Eenheid tussen geest en lichaam is trouwens een van de fundamentele principes van de zachte gymtechnieken.

Welke zachte gymnastiek kies je?

Heb je moeite om een keuze te maken uit het aanbod van zachte gymtechnieken, omdat ze uiteindelijk toch allemaal de spieren rekken, versoepelen en versterken met bijzondere aandacht voor de ademhaling? Ideaal is dat je elk van de technieken uitprobeert om er een duidelijk idee over te vormen. Maar Zin in meer kan je er alvast het volgende over vertellen om je te oriënteren!

  • Yoga vind je in verschillende disciplines, die gaan van laagdrempelig tot intensief. Yoga ondersteunt oudere mensen omdat het de gewrichten versterkt, het lichaam versoepelt en een positieve impact op het humeur en de slaap van de beoefenaars heeft.
  • Tai chi is een eeuwenoude Chinese vechtsport en gymnastiek, waarbij de langzame uitvoering van bewegingen en diepe ademhaling een sleutelrol innemen. Het regelmatig beoefenen van tai chi zou evenwichtsstoornissen bestrijden waardoor je dus minder snel omvervalt.
  • Qi gong werkt in op de energiestromen en streeft de eenheid van lichaam en geest na door een langzame uitvoering van achtereenvolgende bewegingen en ademhalingsoefeningen. Qi gong is onovertrefbaar om jezelf te ontspannen en chronische pijn te verlichten. Je beoefent het bij voorkeur elke dag.
  • Pilates is een methode die de spieren versterkt, waardoor je meer kracht en balans hebt. Deze zachte bewegingsvorm concentreert zich op de buik-, lenden- en rugspieren.

Ook al zijn dit zogenaamd zachte gymnastiektechnieken, toch zijn er omstandigheden waarin je er beter van afziet. Voordat je je inschrijft voor een les, vraag je steeds om het medisch advies van je huisarts! Denk ook aan de onzichtbare en doeltreffende Always Discreet Inlegkruisjes voor discrete bescherming in elke situatie.

Mis geen enkele tip voor je welzijn en vind alle kortingsbonnen op je favoriete merken door lid van Zin in meer te worden!

En jij, aan welke zachte gymnastiek doe jij?