5 tips voor meer zelfvertrouwen


Welzijn
1/04/2019
Zin in een onverwoestbaar zelfvertrouwen? Met deze 5 tips kom je ontspannen over en straal je zelfvertrouwen uit.

Tijdens een sollicitatiegesprek of voor een evenement dat enigszins stress oplevert wordt je zelfvertrouwen soms ernstig op de proef gesteld. Deze tips volstaan vaak al voor het herstellen van je zelfvertrouwen.

Hoe je aan zelfvertrouwen wint: geen nerveuze tics

De experts zijn formeel: als je voortdurend je nek of je haar aanraakt of je handen niet stil kunt houden, geef je duidelijk blijk van angst. Als je met een gevoel van ongemak zit, blijf je beter met je handen ver van je gezicht.

Jeukt je hoofdhuid wanneer je gestrest bent? Probeer dan de anti-roosshampoo van Head&Shoulders en maak korte metten met schilfertjes!

Hoe je aan zelfvertrouwen wint: met een rechte rug

Wanneer je nerveus bent heb je vaak de neiging je van de buitenwereld af te sluiten. Toch beweren wetenschappers dat je dan juist je rug recht moet houden: je schouders goed naar achter getrokken en je borst vooruit. Dat helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen.

Een rechte houding geeft je meer zelfvertrouwen. Bovendien zullen je gesprekspartners geneigd zijn je serieus te nemen en meer aandacht schenken aan wat jij te zeggen hebt.

Hoe je aan zelfvertrouwen wint: geloof in jezelf

Niet alleen kom je charismatisch over bij je gesprekspartners wanneer je ze in een rechte houding aanspreekt, maar studies hebben ook aangetoond dat je daardoor meer zelfvertrouwen krijgt. En het is ook een kwestie van innerlijke instelling: in een rechte houding leer je minder hard te zijn voor jezelf en je eigen capaciteiten op positieve manier te beoordelen.

Hoe je aan zelfvertrouwen wint: rek je goed uit

Het is bewezen dat je meer energie krijgt van rekoefeningen (of door gewoon af en toe op te staan) als je lang moet zitten. Je krijgt er zelfs een beter humeur van. Het helpt ook om stress te verminderen. Aarzel dus niet om geregeld een pauze in te lassen en je eens goed uit te rekken!

Hoe je aan zelfvertrouwen wint: goed ademen!

Diep ademhalen en ademhalingsoefeningen tegen stress helpen je om stoom af te blazen en dus ook je zelfvertrouwen te vergroten. Dus, voor je naar die belangrijke vergadering of afspraak gaat, maak dan een stevige wandeling in de openlucht!

En jij, wat doe jij om meer zelfvertrouwen te krijgen?