De meest gestelde vragen over tampons en TSS.


Welzijn
12/05/2021
Tampax hecht veel belang aan de samenstelling en veiligheid van haar producten. Ontdek hier een aantal van de meest gestelde vragen over tampons en tampongebruik.

Zijn de componenten van onze tampons veilig?

Ja, de tampons van Tampax zijn veilig en worden iedere dag door miljoenen vrouwen veilig gebruikt. Onze veiligheidsbeoordelingen en componenten worden voortdurend herzien door onafhankelijke experts, waaronder artsen, universitaire wetenschappers en gezondheidsautoriteiten die verantwoordelijk zijn toezicht te houden op de veiligheid van tampons. Onafhankelijke laboratoria voeren jaarlijks meer dan 10.000 testen uit op onze tampons en hun componenten. En er worden meer dan 1.000 kwaliteitstesten uitgevoerd op tamponmaterialen voordat ze worden gebruikt voor productie. Onze tampons zijn gecertificeerd met het OEKO-TEX® STANDARD 100 label, wat betekent dat alle gebruikte materialen bevestigingstesten hebben ondergaan op schadelijke stoffen.

Kunnen jullie tampons irritatie of allergieën veroorzaken?

Al onze producten ondergaan strenge beoordelingen voor de veiligheid van de huid om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen worden gebruikt.

Waarom zijn niet al jullie tampons gemaakt van 100% katoen?

Alle TAMPAX producten voldoen aan strikte standaarden voor veiligheid en doeltreffendheid, ongeacht waarvan ze zijn gemaakt. Iedere vrouw heeft een andere menstruatie dus willen we ook een keuze aan producten bieden. Daarom hebben we het TAMPAX Cotton Comfort/Cotton Protection assortiment ontwikkeld, tampons met een absorberende kern uit 100% katoen. Het assortiment is gemaakt voor vrouwen die tampons wensen van eenvoudige materialen waarop ze kunnen vertrouwen.

Bevatten jullie plastic inbrenghulzen BPA (bisfenol A)?

Neen. De plastic inbrenghulzen van TAMPAX zijn gemaakt van een kunststof dat BPA-vrij is. Bisfenol A wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van polycarbonaat, een harde, transparante plastic. Dit wordt op zijn beurt gebruikt voor het maken van CD’s, DVD’s en harde plastic flessen.

Zijn TAMPAX tampons gemaakt van ‘superabsorberend’ materiaal?

Neen, onze tampons bevatten geen enkel ‘superabsorberend’ materiaal. Superabsorberend materiaal is bijvoorbeeld terug te vinden in luiers of maandverbanden. Hier zullen parels het vocht absorberen, in gel omzetten en vasthouden.

Worden TAMPAX tampons gebleekt met chloor?

Neen, de absorberende vezels die in TAMPAX tampons zitten doorlopen een bleekproces zonder elementaire chloormiddelen.

Waarom worden TAMPAX materialen gebleekt?

Bleken is de technische term voor het reinigen en zuiveren van vezels. Katoen en rayon (viscose) worden gezuiverd om de onzuiverheden te verwijderen en de vezels te reinigen. Door toepassing van dit proces worden de vezels wit. Dit is enkel het resultaat maar niet het doel van de behandeling.

Bevatten tampons giftige hoeveelheden dioxine?

Neen, de zuivering van katoen en rayon doorloopt een proces zonder elementaire chloormiddelen waarbij geen dioxine vrijkomt. Dioxine is een soort verontreiniger die in het milieu wordt aangetroffen. De absorberende vezels in tampons die tegenwoordig worden verkocht, worden vervaardigd door een bleekproces zonder elementaire chloormiddelen, waardoor de producten geen gevaarlijke niveau´s van dioxine bevatten.

Bevatten TAMPAX tampons asbest?

Neen, er heeft nooit asbest in TAMPAX tampons gezeten.

Bevatten TAMPAX tampons pesticiden of herbiciden zoals glyfosaat?

Neen, onze katoen leverancier bevestigt dat onze vezels geen glyfosaat bevatten. Daarbij maken onze leveranciers gebruik van reinigings- en zuiveringsprocessen die eventueel aanwezige resten van pesticiden/herbiciden vernietigen of verwijderen.

Verlagen of sluiten tampons van 100% katoen het risico op TSS uit?

Neen. Alle tampons die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, waaronder tampons van 100% katoen, brengen een laag risico op TSS met zich mee. De meest recente wetenschappelijke informatie geeft aan dat tampons die van rayon (viscose) en katoen zijn gemaakt, eenzelfde risico op TSS met zich meebrengen. Om het even welke tampon je gebruikt, is het belangrijk de tekenen en symptomen van TSS te kunnen herkennen. Als je bij gebruik van een tampon deze symptomen opmerkt, verwijder dan onmiddellijk de tampon en contacteer je arts.

Kan je dan geen TSS krijgen als je een menstruatiecup gebruikt?

Het is heel belangrijk dat vrouwen weten dat TSS kan optreden bij elk product dat in de vagina wordt ingebracht, zoals menstruatiecups, tampons, anticonceptiepessariums en diafragma´s. Als je een van deze producten gebruikt, is het belangrijk de tekenen en symptomen van TSS te kennen. Als je TSS-symptomen ervaart, moet je het dit product verwijderen en onmiddellijk je arts raadplegen.

Hoe kan ik het risico menstruatie-TSS te krijgen beperken?

Je kunt het risico om menstruatie-TSS te krijgen beperken door een aantal goede gewoontes aan te houden wanneer je tampons gebruikt. Vervang je tampon regelmatig, om de 4-8 uur. Laat een tampon nooit langer dan 8 uur zitten. Gebruik altijd het laagst mogelijke absorptievermogen, aangepast aan je menstruatie. Zorg ervoor dat je altijd de oude tampon hebt verwijderd vooraleer een nieuwe in te brengen. Zorg ervoor dat je aan het einde van je menstruatie je laatste tampon verwijdert. Tampons zijn enkel ontwikkeld voor de menstruatie. Gebruik geen tampons als voorzorg of om vaginale afscheiding te absorberen. Het is aangeraden om tijdens je menstruatie minstens een dag een maandverband te gebruiken in plaats van een tampon, bij voorkeur ´s nachts. Als je ´s nachts liever tampons gebruikt, moet je ervoor zorgen een nieuwe in te brengen net voordat je naar bed gaat en deze te verwijderen zodra je wakker wordt. Gebruik ´s nachts nooit tampons als je langer dan 8 uur slaapt.
Tamponfabrikanten geven in de gebruiksaanwijzing, die bij het product wordt geleverd, informatie over TSS en hoe tampons correct te gebruiken. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt, dus het is belangrijk de folder goed door te lezen en hem voor toekomstige raadpleging te bewaren.

Kan iedereen TSS krijgen?

Helaas wel, ja. Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen TSS krijgen. Kinderen en jonge mensen hebben meer kans de ziekte te krijgen dan oudere mensen, omdat de aanwezigheid van antilichamen die je beschermen tegen de toxinen deels afhankelijk zijn van je leeftijd. Ongeveer de helft van de waargenomen gevallen wordt veroorzaakt door infecties van een brandwonde, een insectenbeet of een operatie. De andere helft werd aangetroffen bij menstruerende vrouwen en wordt ook menstruatie-TSS genoemd en in verband gebracht met tampongebruik.

Is TSS besmettelijk?

Neen. Je kunt het Toxisch Shock Syndroom niet van iemand anders krijgen.

Kan je TSS meerdere keren krijgen?

Helaas wel, ja. Zelfs als je TSS al hebt gehad, betekent dit niet dat je het niet opnieuw kunt krijgen. TSS kan terugkomen. Een van de belangrijkste redenen hiervan is het feit dat de patiënt niet voldoende antilichamen kan aanmaken. Als een vrouw reeds TSS heeft gehad, moet ze een arts raadplegen voordat ze weer tampons gaat gebruiken.

Hoe kies ik een tampon met het juiste absorptievermogen?

Als je tampons gebruikt, is het belangrijk het laagste absorptievermogen te kiezen aangepast aan je menstruatie. Aangezien de hoeveelheid menstruatievocht tijdens je menstruatie kan variëren, is het mogelijk dat je tampons met een verschillende absorptievermogen nodig hebt op bepaalde dagen van je menstruatie.
Praktijkervaring zal je helpen een tampon kiezen met het juiste absorptievermogen. Indien je je tampon vaker moet vervangen dan om de 4 uur, probeer dan een tampon met een groter absorptievermogen. Wanneer het verwijderen van een tampon onaangenaam aanvoelt of die nog gedeeltelijk droog is (voor een deel wit is), betekent dit dat je een tampon nodig hebt met een lager absorptievermogen.

Vergeet niet: laat een tampon nooit langer zitten dan 8 uur.

Heb je nog vragen over de samenstelling van tampons en waar de verschillende onderdelen net voor dienen? Lees dan zeker meer om te ontdekken waar tampons van worden gemaakt.