Iedere fractie van een graad telt :

Hoe verklein je jouw CO²-voetafdruk ?

WAT TELT IS DAT JE MEEHELPT!

Het is hoog tijd dat we ingrijpen om onze planeet, ons huis en dat van onze kinderen te beschermen. Sluit je aan bij de beweging Burgers in Actie. Wij zijn de laatste generatie die zich kan inzetten tegen de klimaatverandering. Het is dankzij onze dagelijkse kleine, positieve acties dat we samen voor verandering kunnen zorgen. Transport, Wonen, Voeding, Kleding, Digitalisering,... Op welk gebied je ook je steentje wilt bijdragen, elk gebaar doet er toe, wat telt is dat je meehelpt!

 Mijn verplaatsingen en reizen

In Europa is transport de belangrijkste bron van CO²-uitstoot van onze gezinnen. Om je ecologische voetprint te verkleinen, is het beter de voorkeur te geven aan zachte vervoersmiddelen en aan de trein en vermijd je best zoveel mogelijk de auto en het vliegtuig.

Hoe kun je je milieubewuster verplaatsen ?

Iedere dag een overwinning
22/06/2021

 Mijn woning

Verwarming is de belangrijkste bron van CO²-uitstoot van je woning. Om die te verminderen, kun je isolatiewerken uitvoeren, kiezen voor een economisch verwarmingssysteem en een gematigde temperatuur (maximum 19°C) aanhouden in huis. Vergeet ook de andere energiebronnen, zoals warm water en huishoudapparaten, niet.

Waarom de afwasmachine milieuvriendelijk is ?

Iedere dag een overwinning
22/06/2021

Was je je handen beter met warm of met koud water ?

Iedere dag een overwinning
22/06/2021

Waarom is het beter de was te doen op 30°C ?

Iedere dag een overwinning
1/07/2021

 Mijn voeding

Wat we op ons bord leggen, heeft een directe impact op de klimaatsverandering. Voeding is verantwoordelijk voor een vierde van de ecologische voetafdruk van onze gezinnen. Minder vlees leren eten, lokale, bio en seizoensgebonden producten kiezen, voedselverspilling tegengaan... Elk gebaar telt!

Waarom is het beter in bulk te kopen ?

Iedere dag een overwinning
22/06/2021

 Mijn kledingkast

De textielsector is één van de grootste verantwoordelijken van koolstofdioxide-uitstoot en de katoenteelt is de belangrijkste verbruiker van water en pesticiden. Ruilen, kringloop- en tweedehandswinkels, upcycling: consumeer minder maar beter!

 Mijn digitale leven

De digitalisering is niet enkel immaterieel! Vandaag, is ze verantwoordelijk voor 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en de sterke toename ervan laat vermoeden dat de ecologische voetprint in 2025 verdubbeld zal zijn. Kies, om de impact gelinkt aan de productie van je toestellen (telefoon, tablet, computers, enz.) te verlagen, voor tweedehandsproducten of voor herstelling. Voor wat het gebruik betreft, geef je beter de voorkeur aan een Wifi-verbinding, bekijk minder video's, bewaar enkel op de Cloud wat nodig is, sorteer je emails, ... Elk gebaar telt!