Wat te doen bij muggenbeten?


Beauty
26/07/2023

Wat te doen bij muggenbeten?


Het is prachtig weer, de ramen staan wijd open en de avonden in de buitenlucht zijn heerlijk lang... maar degenen die er het meest van profiteren zijn de muggen.


Voordat je zelfs maar de kans hebt om het gezoem in je oor te horen, begint je huid al te jeuken. Gelukkig zitten je kasten en lades vol met onverwachte grootmoedersmiddeltjes, natuurlijke oplossingen die snel werken en het hele gezin kunnen helpen. Ontdek onze 7 tips tegen muggenbeten voor een zomer vol rust en een beschermde huid.


Wacht even! We begrijpen dat het jeukt en verleidelijk is om te krabben om van die vervelende muggenbeet af te komen. Maar het is belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat je aan de beet krabt, omdat dit het risico op infectie vergroot. Je eerste instinct moet altijd zijn om de beet te desinfecteren en je handen te wassen voordat je de huid aanraakt. Nu hoef je alleen nog maar een van onze tips op te volgen!


Tip 1: Aloë vera

De gel van deze plant, is een natuurlijk antisepticum en ontstekingsremmend middel. Het verlicht de pijn, remt de verspreiding van bacteriën en helpt de muggenbeet sneller te genezen. Profiteer van de vele helende eigenschappen door het getroffen gebied te wassen met helder water en vervolgens een ruime hoeveelheid gel aan te brengen zodra je huid volledig droog is. Laat het product aan de lucht drogen voordat je kleding aantrekt. Je zult direct verlichting voelen en je huid zal gehydrateerd zijn.


💡 Om je aloë vera gel vers te houden, bewaar je het in de koelkast. Hierdoor wordt het nog aangenamer en effectiever bij het verminderen van roodheid.


Tip 2: Warm of koud

Om direct contact met de huid te vermijden, is het raadzaam om een mouw of handdoek te gebruiken om jezelf niet te bezeren. Om te profiteren van de voordelen van warmte, kun je de mouw in warm (niet heet!) water dompelen. Als je verkoeling verkiest, kun je ijsblokjes in de mouw doen. Plaats vervolgens het bedekte oppervlak op de muggenbeet en laat het enkele minuten zitten totdat je verlichting voelt. Je zou een licht verdovend effect moeten ervaren, wat de jeuk en milde zwelling zal verminderen. Herhaal indien nodig gedurende de dag.


Tip 3: Essentiële oliën

Essentiële oliën zijn geconcentreerde bronnen van voordelen en hun eigenschappen zijn talrijk. Niet alle oliën zijn echter effectief tegen muggenbeten, maar sommige zijn ware antimuggenmiddelen. Een aanbevolen optie is lavendel Aspic, dat goed verdragen wordt, kalmerend en rustgevend is. Voer eerst een allergietest uit door 24 uur voor gebruik een microdruppel in de holte van je arm aan te brengen. Als er geen reactie optreedt, kun je enkele druppels verdunnen in een plantaardige olie (zoals zoete amandelolie) en het mengsel voorzichtig op het getroffen gebied deppen, waarbij je de ogen, mond en slijmvliezen vermijdt. Na gebruik dien je je handen te wassen en blootstelling aan de zon te vermijden, aangezien essentiële oliën de huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht.


⛔️ Essentiële oliën moeten met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Ze worden niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, ouderen of mensen met een chronische ziekte. In zulke gevallen is het raadzaam om onze andere tips te proberen om op een veilige manier van muggenbeten af te komen!


Tip 4: Appelazijn

Dit kostbare elixer wordt gewaardeerd vanwege zijn talloze kwaliteiten, maar wist je dat het ook buitengewoon effectief is bij het verzachten van insectenbeten? Giet een paar druppels op een vochtige doek en dep voorzichtig op je huid. In korte tijd zal de wonderbaarlijke molecule (ook wel bekend als azijnzuur) je ongemak laten verdwijnen.


💡 Ps : Het werkt ook als een natuurlijk afweermiddel. Plaats een beetje azijn in een bakje water in de kamer en de muggen zullen snel verdwijnen!


Tip 5: Marseillezeep

Een milde douchetip. Gebruik (echte) Marseille zeep of een zeep met oppervlakteactieve stoffen die je huid respecteren. Maak de zeep nat en laat het zachtjes schuimen met ronddraaiende bewegingen, zonder hard te wrijven of druk uit te oefenen. Je zult je opgelucht en heerlijk fris voelen! Deze tip is niet alleen effectief, maar ruikt ook nog eens heerlijk.


Tip 6: Menthol

Een ongebruikelijke maar effectieve oplossing: mentholzalf! Deze zalf is vaak binnen handbereik (zoals lippenbalsem, gel of tandpasta) en klaar voor gebruik. Wrijf eenvoudigweg de zalf op de muggenbeet en laat de verkoelende sensatie de irritatie verminderen en de warmte kalmeren. Als extra bonus helpt menthol bij het genezingsproces. Maar voordat je deze tip toepast, is het raadzaam om eerst een allergietest uit te voeren.


Tip 7: Baking soda

Baking soda wordt al voor een hoop kwaaltjes gebruikt, maar het kan je nog steeds verrassen. Het heeft talloze gezondheidstoepassingen, waaronder het verzachten van muggenbeten. Ons recept voor een anti-jeukpasta is eenvoudig: meng 3 eetlepels baking soda met 2 eetlepels water tot je een gladde textuur krijgt die gemakkelijk uit te smeren is. Als het mengsel te dik is, voeg dan beetje bij beetje water toe. Als het te vloeibaar is, voeg dan wat meer baking soda toe. Breng het mengsel aan op je huid en laat het intrekken - je zult snel verlichting ervaren van de jeuk!


💡 Je kunt ook een verfrissend kompres maken: verdun wat baking soda in water en leg stukjes stof op de muggenbeet.


Als je vermoedt dat je gebeten bent door een tijgermug en je ervaart een allergische reactie, ernstige pijn, overmatige zwelling of koorts, raadpleeg dan eerst een arts voordat je verdere stappen onderneemt. Anders, nu je alle geheimen kent om muggenbeten te voorkomen, moeten de muggen maar op hun hoede zijn. Veel plezier met het maken van deze brouwsels samen met je gezin!


Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3